Více času na podstatné

 


ODPADOVÉ FÓRUM

Aktuální číslo: Staré ekologické zátěže

 

Membránové technologie ve službách udržitelnosti
Redakce OF

Stabilizace: rychlá a efektivní úprava geomechanických vlastností zemin systémem ALLU
Ivo Cerný

Odstraňování starých ekologických záteží stálo už pres 66 miliard korun. Trvá více než 30 let a stále není hotovo
Hana Kadecková

Jak ochránit investice pred skrytými environmentálními riziky?
Tereza Voláková a Luboš Maršálek

Návrh směrnice o monitorování a odolnosti půdy a problém terminologie sanačních technik
Zdenek Suchánek

Revoluce v masném prumyslu
Redakce OF

Seminář o zálohování: klíčové informace a nové perspektivy
Petr Novotný

Jednotné environmentální stanovisko a změny zákonu na úseku životního prostředí
Jitka Jelínková a Miloš Tuhácek

Jak udržitelnost mení naše podnikání a společnost?
Redakce OF

Trendy zmen podmínek pro strategické rízení udržitelného materiálového hospodářství ČR
Bohumil Beneš

Kroky udržitelného stavebnictví
Jirí Nouza

Jak elektromobily pomohou k rešení klimatické krize
František Vörös

Sanace ohnisek kontaminace v bývalém areálu TDV Duchcov
Radek Cervinka, Ondrej Lhotský, Ondrej Urban a Jakub Kubálek

Likvidace Li-Ion baterií: co byste meli vědět a nejcastejší otázky a odpovedi
Redakce OF

ECCOTARP: specialista na záchyt unikajících nebezpečných látek
Veronika Karbanová

Bývalý distribucní sklad PHM v Novém Bohumíne: komplexní sanace a biodegradace
Jirí Kamas, Miroslav Minarík a Antonín Stríbrný

Dekontaminace průmyslového areálu a jeho proměna v moderní městské centrum
Vojtech Dvorák, Jakub Barvír a Petr Lacina

Mapování antropogenní kontaminace sedimentu přehradních nádrží v povodí Váhu
Martin Žídek

První výzkum kontaminace sedimentu z Kachovské nádrže provedl ukrajinsko-český tým
Marcela Cernochová a Jindrich Petrlík

 

 

PŘEDPLATNÉ / INZERCE / VÍCE O ČASOPISU

 


REKLAMA

 

 

KALENDÁŘ AKCÍ

 

  ZAŘADIT AKCI  
Duben    
16.4. Workshop o odpadech aneb odpadářské minimum
Opakování: 17.4.
23.4 iKURZ: ekolog a BOZP a jejich součinnost při plnění požadavků legislativy ochrany životního prostředí
23.-24.4. Dny teplárenství a energetiky 2023
23.4 Používejte Cyrkl jako superhrdina | Webinár
24.4. AZBEST
24.4. Odpadové hospodářství měst a obcí
25.4. Jednotné environmentální stanovisko a změny zákonů na úseku životního prostředí
26.4. iKURZ: modul ILNO v IS ENVITA v legislativních souvislostech
Květen    
13.5. Webinář: Praktický kurz odpadové legislativy pro původce a oprávněné osoby
15.-17.5. SANAČNÍ TECHNOLOGIE XXVI
16.5. iKURZ: Jak provozovat sběrný dvůr a nebýt v rozporu s legislativou
21.5. Práce s IS ENVITA na PC - pokročilé funkce programu
Opakování:
22.5.
22.-23.5. Chemická legislativa pro průmysl a obchod
23.5. Odpady v podnikové ekologii
28.5. iKURZ: Nová pravidla pro nakládání s odpady ze zdravotnictví
28.5. Aktuální témata lesního hospodářství
29.5. Povinnosti v podnikové ekologii v praxi
Opakování: 30.5.
30.5.    Novela vodního zákona v souvislosti s novým stavebním zákonem
Červen    
4.6. iKURZ: modul PIO / ZPO v IS ENVITA ve vazbě na požadavky legislativy
5.6. Práce s modulem OLPNO, ILNO a evidence odpadů v IS ENVITA
11.6. iKURZ: Soustřeďování komunálního odpadu a jeho tříděných složek ve firmě ve vazbě na požadavky zákona o odpadech pro implementaci do praxe
14.6. iKURZ: Mobilní zařízení pro sběr versus obchodník rozdíly, výhody a povinnosti podle nové legislativy
18.6. Práce s IS ENVITA na PC - pokročilé funkce programu
Opakování:
19.6., 20.6.
25.6. iKURZ: Biologicky rozložitelné odpady, vč. kalů a specifické nakládání s nimi
27.6. Evropské obalové symposium
Září    
5.9. iKURZ: práce s modulem OLPNO v IS ENVITA i z pohledu legislativních povinností
17.9. Workshop o odpadech aneb odpadářské minimum
Opakování: 18.9.
Srpen    
     
Říjen    
1.10. iKURZ: Jak nakládat s kovovým odpadem v roce 2024 v souladu s požadavky legislativy
8. 10.  Aktuální témata lesního hospodářství
 
  

 

Novinky

28.11.2014 11:42

Kdo jsou letošní České hlavy?

Letošní již 13. ročník nejvyšších českých cen za vědu, výzkum a inovace odtajnil své vítěze. Mezi celou řadou nominací musela odborná porota složená ze zástupců VŠ i vědeckých ústavů vybrat ty nejlepší. V kategorii oceňující výzkumný přínos doktorandů dokonce porotu práce zaujaly natolik, že udělila dvě prvenství. Galavečer Česká hlava je vrcholem projektu – osobnosti společenského i kulturního života včele s předsedou vlády ČR, řadou ústavních činitelů i představitelů významných firem vzdávají holt českým vědcům a technikům.

Nejvýznamnější české vědecké ocenění – Národní cenu vlády Česká hlava, o které se hovoří jako o „české Nobelově ceně“ – dostane biochemik prof. Emil Paleček. Vítěze na rozdíl od ostatních kategorií ustanovuje vláda ČR svým usnesením.

Prof. Paleček položil základy elektrochemii nukleových kyselin nabízející důležité využití v medicíně 21. století. Jeho celoživotní dílo vešlo do učebnic biofyziky a molekulární biologie. Letos 84 letý profesor již za studentského výzkumu zjistil, jak se chová DNA v kontaktu s elektrodami. Po řadu desetiletí patřil ke světové špičce v oblasti elektrochemie DNA a výrazně přispěl k pokroku v oblasti chemické reaktivity DNA a ve výzkumu jejich lokálních struktur. Nyní se už jeho objev, za který dostane cenu, běžně používá v laboratořích.

Bioplyn z čistírenských kalů je jedním z nejekologičtějších zdrojů pro výrobu biopaliv obecně. Ing. Pavel Izák vyvinul se svým týmem jednokrokový postup pro čištění, který je založený na principu kondenzující vodní páry na hydrofilní podložce. Dokáže tak z bioplynu vytvořit biomethan surového bioplynu od nežádoucích složek, který má stejné vlastnosti jako zemní plyn. Technologii dovedl až k provozní aplikaci a dostal za ni Cenu společnosti Kapsch v oblasti technických věd.

„Právě tato jednokroková separace nežádoucích složek obsažených v surovém bioplynu od methanu je mnohem levnější než dosud uplatňované metody. Cílem postupu je získat plyn s podílem methanu vyšším než 95 obj. %, který je možno použít jako vhodnou náhradu zemního plynu,“ vysvětluje Ing. Izák.

Hlavní ideou již komerčně nabízeného vynálezu je možnost plynofikovat dopravu ve městech a u zemědělců a tím snížit závislost na dovozu plynu a snížit i emise. Dvě provozní jednotky pracující na principu této nové technologie jsou již hotové a testují se. Jedna ve Valečově na Havlíčkobrodsku a další, plně automatická, v Jihlavě.

Těší nás, že i letos jsme mohli jako generální partner soutěže Česká hlava udělit Cenu společnosti Kapsch za invenci. Nakonec mezi řadou kvalitních projektů zvítězil Pavel Izák s technologií čištění bioplynu. Touto novinkou, která je prozatím využívána v hromadné přepravě osob několika málo světových měst, česká věda potvrzuje, že se nebojí inovací a přispívá k udržitelné a soběstačné dopravě,“ říká Karel Feix, generální ředitel Kapsch v ČR.

Cena Invence za přírodní vědy letos putuje za prof. Karlem Kolomazníkem, zlínským rodákem pokračujícím v odkazu slavného Bati. Svůj celoživotní výzkum totiž věnoval zpracovávání odpadů z kožedělného průmyslu. Vstupní surovinou jeho revolučního procesu na zpracování tukových odpadů je mázdra – koželužský tuk.

„Mázdra je směs podkožního vaziva a tuku, jehož obsah bývá kolem 60-70%. Vyvinul jsem postup, který odděluje bílkovinu od tuku. Bílkovina se zpracovává na kvalitní želatinu, tuk na bionaftu,“ popisuje prof. Kolomazník. Výsledky jeho výzkumu byly uplatněny v koželužnách Argentiny, Brazílie, Mexika, USA, Kanady, zemí EU i v Indii. Jeho technologie také využívají velké obuvnické firmy jako NIKE (Vietnam) a ECCO (Nizozemsko).

Cena Industrie je udělována za nejvýznamnější inovační technologii či výrobek realizovaný na území ČR v posledních několika letech. V letošním roce ji získává společnost MICRORISC s.r.o. z Jičína za svou technologii IQRF. Ta je určena všem výrobcům elektroniky, jedno, zda je to výrobce světla, vypínače nebo ledničky, a umožňuje velmi snadno tyto výrobky inovovat – připojit je do bezdrátové sítě a komunikovat přes ni.

„Každý z nás si již nepochybně zvykl na mobilní telefon, který umožňuje dorozumění mezi lidmi. S výrobky je to úplně stejné – pokud komunikujete, můžete reagovat na podněty či povely, nebo poskytovat informace. Přes bezdrátovou síť umožňujeme se navzájem dorozumět a spolupracovat různým zařízením, zařízení mohou být snadno ovládána, také přes Internet,“ vysvětluje princip jednatel společnosti Ing. Vladimír Šulc.

Dva vítěze má letos Cena Skupiny ČEZ, která se uděluje za nejvýraznější výzkumné a vědecké činnosti studenta doktorandského studia. MUDr. Ondřej Gojiš se kromě práce lékaře na Gynekologicko-porodnické klinice FN Královské Vinohrady věnuje výzkumu možností ovlivnění biologického chování konkrétního typu karcinomu prsu, který patří k nejčastěji se vyskytujícím nádorům v západním světě.

Každý rok na tuto diagnózu celosvětově zemře téměř 500 000 lidí. „Přibližně 60% karcinomů prsu jsou estrogen positivní, což znamená, že jsme schopni alespoň částečně ovlivnit jejich biologické chování pomocí tzv. hormonální terapie,“ vysvětluje podstatu svého výzkumu MUDr. Gojiš.

Mgr. Pavla Eliášová, která získala společné 1. místo této ceny, zkoumá zeolity - v současné době nejdůležitější průmyslové katalyzátory využívané při zpracování ropy, v petrochemii i při přípravě chemických specialit. Původem jsou to přírodní minerály, které se díky svým unikátním vlastnostem od poloviny minulého století vyrábí synteticky. Velkou výhodou je jejich nezávadnost vůči životnímu prostředí. Zeolity již v minulosti např. nahradily používání fosforečnanů v pracích prášcích, což představovalo závažný problém kvůli znečištění povrchových vod.

„Až dosud byly syntetizovány metodou “pokusu-a-omylu,“ zatímco výzkum, na kterém se na Ústavu fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského AV ČR v Praze podílím, ukazuje na možnost řízené syntézy zeolitů s možností kontrolovat velikosti nově připravených zeolitů,“ shrnuje svůj přínos Mgr. Eliášová.

 

Záznam předávání cen, které moderuje Jakub Železný, odvysílá Česká televize 6. prosince od 21:35 na programu ČT2.
28.11.2014 09:30

Legislativní rada vlády chválila zákon o prevenci závažných havárií

Ve čtvrtek 27. listopadu 2014 se na Úřadu vlády od konalo zasedání Legislativní rady vlády (LRV) ČR. K projednání měla čtyři body – dva přijala, dva přerušila. Doporučeny vládě ke schválení byly návrh zákona o pyrotechnice a návrh zákona o prevenci závažných havárií způsobených vybranými chemickými látkami nebo chemickými směsmi. Přerušeny a odloženy na některé z příštích jednání byly návrh zákona o ochraně spotřebitele a návrh zákona o pojišťovnictví.

Návrh zákona o prevenci závažných havárií způsobených vybranými nebezpečným chemickými látkami nebo chemickými směsmi byl zpracován za účelem zajištění transpozice směrnice EU kontrole nebezpečí závažných havárií s přítomností nebezpečných látek a o změně a následném zrušení směrnice „SEVESO III“. Tento návrh zákona stanoví systém preventivních bezpečnostních opatření přijímaných v objektech, v nichž je umístěna některá z vybraných nebezpečných chemických látek či směsí v určitém kvalifikovaném množství, představujícím potenciální riziko vzniku závažné havárie, s cílem předcházet vzniku takových havárií, případně omezit jejich dopady na životy a zdraví lidí, životní prostředí a majetek v těchto objektech a jejich okolí. Zákon, jehož předkladatelem je Ministerstvo životního prostředí (MŽP) ČR, doporučila Legislativní rada vlády vládě schválit ve znění jejího stanoviska.

Důvodem předloženého návrhu zákona o pyrotechnických výrobcích a zacházení s nimi (zákon o pyrotechnice) je transpozice směrnice EU o dodávání pyrotechnických výrobků na trh, dále transpozice prováděcí směrnice Komise EU, kterou zřizuje systém pro sledovatelnost pyrotechnických výrobků a zároveň komplexní úprava pyrotechnických výrobků v jednom právním předpise. Jedná se tedy o plošnou legislativní úpravu problematiky pyrotechnických výrobků, včetně jejich uvádění na trh a zacházení s nimi podle stanovených pravidel. Návrh zákona mimo jiné zavádí systém sledovatelnosti pyrotechnických výrobků. Od úpravy se očekává zajištění ochrany života a zdraví osob, životního prostředí, jakož i veřejné bezpečnosti. Zákon, jehož předkladatelem je Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) ČR, doporučila Legislativní rada vlády vládě schválit ve znění jejího stanoviska.

 

Čtěte také:

Legislativní rada vlády projedná zákon o prevenci závažných havárií (26.11.2014)

Aktuální stav novely zákona o prevenci závažných havárií (8.10.2014)

Návrh zákona o prevenci závažných havárií způsobených vybranými chemickými látkami nebo chemickými směsmi (11.6.2014)

 

28.11.2014 08:23

EIA: Výbor pro životní prostředí navrhuje také změny

Sněmovní výbor pro životní prostředí doporučil schválit vládní novelu zákona o posuzování vlivů na životní prostředí, ale navrhl v ní zmírnění některých navrhovaných podmínek. Výbor z části vycházel i z doporučení, která v minulých týdnech přijaly jiné sněmovní výbory. Například po vzoru hospodářského výboru navrhl zvýšit limit pro zjišťovací řízení u parkovacích míst tak, aby se konalo až od 300 parkovacích míst a nikoli už od stovky míst, jak navrhuje vláda. Poslanec a zpravodaj Michal Kučera podotkl, že třeba v Rakousku činí tento limit 1500 míst. Podle ministerstva životního prostředí však v Rakousku u parkovacích míst platí navíc další omezující podmínky.

Stejně tak by neměly podléhat řízení všechny záměry rozvoje měst, ale jen ty s rozlohou nad pět hektarů. To podle pozměňovacího návrhu odpovídá například zástavbě 50 rodinných domů s rozlohou pozemku 1000 metrů čtverečních. U průmyslových zón by se mělo řízení konat až od 20 hektarů plochy a nikoli od 3000 metrů čtverečních, jak navrhla vláda.

Druhé čtení novely zákona EIA je na programu prosincové schůze, která bude zahájena příští týden v úterý - program a přehled pozměňvacích návrhů ZDE.

 

Čtěte také:

Novela EIA bude podle Šlechtové platná nejspíš až březnu 2015 (27.11.2014)

EIA: Výbor pro veřejnou správu doporučil novelu schválit. Změny navrhli už i sami poslanci


 

Zdroj: ČTK

 

 

27.11.2014 17:54

Projev premiéra Sobotky na Žofínském fóru "Zásobování plynem jako součást energetické bezpečnosti ČR"

Na Žofínském fóru se dnes diskutovaly otázky souvisejí se zabezpečením dodávek plynu pro velkoodběratele i domácnosti a jejich bezpečnostními riziky, aktuální situací v evropském regionu a jejím výhledu, aktualizací Státní energetické koncepce, novely energetického zákona. Premiér Bohumil Sobotka se v projevu zastavil u situace v dodávkách plynu z Ruska, možností alternativních dodávek a u otázek evropské spolupráce. Na závěr se dotkl otázky energetických úspor. Premiér také uvedl, že platí závazek, který je součástí programového prohlášení vlády tedy, že Česká vláda nebude podnikat kroky, které by umožnily pokračování průzkumu nebo následnou těžbu břidlicových plynů na území České republiky. Projev ZDE

27.11.2014 14:42

ERÚ: Elektřina příští rok mírně zlevní, plyn naopak podraží

NOVĚ: CENOVÁ ROZHODNUTÍ Regulovaná cena elektřiny pro domácnosti příští rok poklesne o 1,2 procenta. Konečnou cenu pro spotřebitele určí až dodavatelé. Na snížení regulované ceny elektřiny se podle ERÚ pozitivně podepsal pokles tržních cen silové elektřiny. Celkové náklady na plyn se naopak zvýší, a to o 1,18 procenta až 4,74 procenta podle toho, k čemu lidé plyn využívají. Mírné zvýšení ceny plynu je způsobeno především mírnou zimou, kdy došlo ke snížení spotřeby plynu, a omezením dodávek ruského plynu v souvislosti s politickou situací na Ukrajině. Regulovaná složka ceny plynu příští rok vzroste zhruba o 7,4 procenta. Tato složka tvoří 23,4 procenta z celkové ceny za dodávky plynu. 

 

Dokumenty ke stažení:

 

Mírný pokles regulovaných cen elektřiny pro příští rok

Regulované složky ceny elektřiny v roce 2015 opět mírně klesnou a domácnosti mohou zaplatit v průměru o jednotky procent méně než v roce 2014. Oznámila dnes předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková.

„Na snížení cen se pozitivně podílel setrvalý pokles cen silové elektřiny. Regulované ceny byly zároveň stanoveny na základě regulačního rámce pro III. regulačního období, kde rok 2015 je rokem posledním,“ uvedl místopředseda úřadu Jan Nehoda.

V roce 2015 dojde k mírnému snížení regulované části konečné ceny elektřiny, a to z důvodu poklesu většiny jednotlivých složek regulovaných cen. Na snížení regulované ceny přenosu a distribuce elektřiny má pozitivní vliv snížení tržní ceny silové elektřiny, což pozitivně ovlivňuje ocenění ztrát v přenosové a distribuční soustavě.

Rovněž se příznivě projevuje efektivní nákup podpůrných služeb na zajištění rovnováhy bilance výkonu v elektrizační soustavě a vliv korekčního faktoru z minulých let, který snižuje cenu za systémové služby zajišťované společností ČEPS, a. s. o 11,7 %. Cena za činnost operátora trhu v elektroenergetice pro rok 2015 meziročně poklesla o 8 %.

Cena na úhradu nákladů spojených s podporou elektřiny je stanovena v maximální zákonné výši 495 Kč/MWh. Důsledkem všech uvedených faktorů je, že celková regulovaná část konečné ceny elektřiny poklesne pro rok 2015 v průměru o 2,1 % pro odběratele na napěťové hladině velmi vysokého napětí (VVN), respektive o 1,6 % na hladině vysokého napětí (VN) a 1,4 % na hladině nízkého napětí (NN).

Neregulovaná část ceny elektřiny (tzv. silová elektřina) se řídí ceníky jednotlivých dodavatelů elektřiny. Většina dodavatelů elektřiny však dosud své ceníky pro rok 2015 nezveřejnila. ERÚ v tomto směru odhaduje meziroční pokles neregulované části ceny elektřiny přibližně do 5 % v závislosti na zvolené produktové řadě zákazníka.

 

 

a) Domácnosti
Průměrný meziroční pokles nákladů za distribuci elektřiny u domácností při srovnání stejného charakteru a výše odběru pro rok 2015 činí 0,6 % (bez uvažování vlivu DPH a daně z elektřiny), přičemž průměrný pokles regulovaných složek ceny dodávky pro domácnosti činí 1,2 %.

Změna regulovaných cen pro konkrétního zákazníka se však bude lišit v závislosti na regionu, kde je zákazník připojen k elektrizační soustavě. Odlišnosti mohou být způsobeny zvolenou distribuční sazbou, odlišným charakterem odběru a množstvím spotřebované elektřiny. Konečnou cenu zároveň ovlivní volba dodavatele silové elektřiny, což má vliv na neregulovanou složku ceny.

 

b) Malí podnikatelé
V případě maloodběru elektřiny podnikatelů na hladině nízkého napětí (NN) je průměrný meziroční pokles regulovaných složek ceny dodávky srovnané na stejné spotřebě elektřiny a charakteru odběru ve výši 1,9 %. Opět zde platí, že změna ceny pro konkrétního odběratele se bude lišit s ohledem na zvolenou sazbu, charakter a množství spotřeby, ale i dodavatele elektřiny a rovněž i na region, kde je zákazník připojen.

 

c) Ceny pro velkoodběratele
Průměrný pokles regulovaných složek ceny dodávky na hladině VVN dosahuje 2,1 %, pro hladinu VN tento pokles činí 1,6 %. Změna regulovaných cen pro zákazníka se bude lišit v závislosti na regionu, ve kterém je zákazník připojen k elektrizační soustavě a charakteru a velikosti spotřeby.

 

Konečné ceny plynu pro rok 2015 mírně vzrostou

Konečné ceny plynu pro rok 2015 pravděpodobně mírně vzrostou. Konečná cena je složena z ceny komodity a regulované složky, kterou může regulátor ovlivnit. Cena komodity je ovlivněna mnoha faktory a je za současného geopolitického vývoje obtížné předvídatelná. Pokud cena komodity zůstane na současné úrovni, vzroste konečná cena plynu maximálně o 1- 2 %. Na mírném zvýšení regulovaných částí cen se negativně projevila nadprůměrně teplá zima 2013/2014 a skokové zvýšení cen v rámci tzv. služby flexibility, kde se Energetický regulační úřad (ERÚ) obrátil na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) s podezřením na kartelovou dohodu energetických firem. Oznámila to dnes předsedkyně ERÚ Alena Vitásková.

„Obávali jsme se, že kvůli geopolitické situaci a rizikům spojeným hlavně s vývojem na Ukrajině ceny plynu výrazně porostou. Tento vývoj však nenastal. Na mírném růstu cen v regulované části mají vliv dva faktory, které ERÚ nemohl ovlivnit. Jedním z nich byla velmi teplá zima 2013/2014 a druhým je prudký nárůst ceny za tzv. službu flexibility, na niž provozovatel přepravní soustavy každoročně organizuje výběrové řízení. Po svém nástupu do funkce jsem trvala nejen na každoročním dohledu ERÚ nad takto významným výběrovým řízením, ale také nad odsouhlasováním parametrů těchto výběrových řízení. ERÚ dlouhodobě vyvíjí tlak na provozovatele přepravní soustavy, aby byla přepravní soustava i tato služba využívána efektivně, což mělo za následek výrazně klesající trend ceny za tuto službu v minulých letech, ale pro rok 2015 výsledná cena bez zjevného důvodu vzrostla o stovky milionů korun. V této souvislosti se ERÚ obrátil na ÚOHS s žádostí o prošetření, zda v tomto konkrétním případě nedošlo ke kartelové dohodě obchodníků nabízejících tuto službu,“ uvedla Alena Vitásková.

 

 

Cena za distribuci plynu zahrnující přepravu plynu českým zákazníkům v průměru pro rok 2015 narůstá. Nárůst této složky ceny za všechny kategorie zákazníků v ČR činí průměrně 7,44 %. Na zvýšení ceny za distribuci měly vliv zejména následující faktory:

  • nárůst ceny za přepravu plynu do domácího bodu,
  • pokles plánovaného distribuovaného množství plynu,
  • navýšení hodnoty regulační báze aktiv,
  • kladné hodnoty korekčních faktorů.

 

Brífink ERÚ k cenám energií v roce 2015 můžete sledovat ze záznamu ČT24 - ZDE.

 

Mohlo by Vás zajímat:

ERÚ zveřejní náklady distributorů plynu a elektřiny (E15, 27.11.2014)Více na: https://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/eru-zverejni-naklady-distributoru-plynu-a-elektriny-1140382#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink

Kolik ušetříme příští rok za elektřinu? Stovky, maximálně tisíce korun (ČT24)

ERÚ zveřejnil cenové rozhodnutí k podporovaným zdrojům energie

E.ON Prémie sníží cenu za dodávku elektřiny o 13 %

 

Více na: https://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/elektrina-pristi-rok-mirne-zlevni-naopak-za-plyn-si-lide-priplati-1140173#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink

27.11.2014 13:12

Prodejci komunální techniky byli potrestáni za kartelové dohody ve veřejných zakázkách

www.automobilrevue.cz

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže vydal v minulých týdnech tři rozhodnutí, v nichž uložil sankce v celkové výši 5 070 000 korun za kartelové dohody o rozdělení trhu a o slaďování nabídek mezi uchazeči o veřejné zakázky na dodávky komunální techniky. Porušení zákona o ochraně hospodářské soutěže Úřad prokázal celkem osmi společnostem. Více ZDE

 

 

 

Foto: Automobil Revue

 

27.11.2014 09:49

Připomínky ČAOH k věcnému záměru zákona o odpadech

Česká asociace odpadového hospodářství, jakožto sdružení firem zajišťujících po celé ČR svoz, recyklaci a další způsoby nakládání s odpady v míře cca 65 % trhu, aktuálně zveřejňuje své připomínky k návrhu věcného záměru zákona o odpadech, tedy hlavního zákona, který bude na dalších několik let stanovovat podmínky pro nakládání s odpady v České republice. K věcnému záměru připravila ČAOH celkem 36 připomínek, včetně jejich odůvodnění a návrhu řešení. Klíčové připomínky se týkají oblastí: kompetencí obcí k zamezení vzniku nových zařízení ke sběru na území obce, v definování omezení skládkování, administrativního zatížení obcí, zrušení jedné z možností výběru poplatků od občanů, zvýšení rizika environmentálních dopadů skládek a vzniku černých skládek  a rizika navýšení poplatků za skládkování – navýšení nákladů zobcí a firem až o 100%. Více ZDE

 

Čtěte také:

Praha nesouhlasí s věcným záměrem nového zákona o odpadech (5.11.2014)

 

27.11.2014 09:02

Tento víkend bude v provozu podatelna SFŽP

Státní fond životního prostředí (SFŽP) připomíná všem příjemcům podpory z OPŽP, že 30.11. 2014 do 20 hodin je poslední možný termín pro podání Žádosti o platbu na neuhrazené či částečně uhrazené faktury, tzv. modifikované ex-ante platby (viz Závazné pokyny pro žadatele a příjemce podpory, kap. 8.2). Pro všechny ostatní faktury platí podání Žádosti o platbu s termínem do 5.12. 2014 včetně.

Z výše uvedených důvodů bude ve dnech 29.11. 2014 a 30.11. 2014 od 8 do 20 hodin plně zajištěn chod podatelny SFŽP ČR, která se nachází ve 4.patře v sídle SFŽP ČR, Olbrachtova 2006/9, 140 00 Praha 4.

Během víkendu 29. - 30. 11. budou přítomni projektoví i finanční manažeři a právníci. Pokud potřebujete konzultaci o tomto víkendu související s podáním ŽoP či vydáním Rozhodnutí o poskytnutí dotace s financováním v letošním roce, doporučujeme si domluvit hodinu schůzky předem. V případě nezastižení konkrétního pracovníka bude možné obrátit se na recepci ve 4. patře, kde Vám poskytnou informaci o zástupu.

Připomínáme i možnost zasílání faktur, ŽoP a bankovních výpisů prostřednictvím datové schránky. Pro urychlení předání datové zprávy konkrétní osobě a jejího vyřízení, zadávejte prosím jméno Vašeho projektového nebo finančního manažera (k rukám) do datové zprávy.

27.11.2014 08:48

Energetický test národa odstartoval!

Dodržováním jednoduchých úsporných opatření a správným používáním domácích spotřebičů lze ročně ušetřit stovky až tisíce korun. Skupina ČEZ se rozhodla spustit Energetický test národa, jehož cílem je naučit Čechy více šetřit.

„Na webu, sociálních sítích, prostřednictvím tištěných a online článků budeme Čechy v následujících pěti týdnech v problematice energetických úspor vzdělávat a poradíme jim, kde, jak a hlavně kolik mohou ušetřit. Dozví se třeba, že provoz staré pračky je kvůli vyšší spotřebě elektřiny vyjde ročně o 750 korun dráž než pračky nové, nebo že při sprchování spotřebují o polovinu méně vody než při koupeli,“ uvedla Vladimíra Rosendorfová, specialistka Skupiny ČEZ.

Vyplnění testu nezabere více než 20 minut. Po jeho vyhodnocení se každý dozví, kolik přesně peněz by mohl ušetřit, kdyby ve své domácnosti dělal všechno správně. Test pokrývá všechny hlavní oblasti energetických úspor v domácnosti od vytápění přes ohřev vody až po výběr a správné používání domácích spotřebičů.

 

Ověřit své znalosti si může každý od 26. listopadu na webových stránkách www.energetickytest.cz.
27.11.2014 06:12

ČSÚ vydal statistickou ročenku ČR 2014, nechybí životní prostředí

Včera vyšla Statistická ročenka České republiky 2014, nejdůležitější publikace Českého statistického úřadu (ČSÚ). Aktuální číselný portrét České republiky prezentuje na 816 stránkách podrobný statistický pohled na ekonomický, demografický a sociální vývoj. Ročenka je rozdělena do 30 kapitol, tvořených 212 stranami metodických úvodů, 532 tabulkami a 24 stranami grafických listů s kartogramy a grafy. Kromě tištěné verze je ročenka k dispozici i na CD a na webových stránkách ČSÚ.

I v letošní ročence naleznou čtenáři řadu novinek. Např. v kapitole Obyvatelstvo jsou poprvé uvedeny údaje o druhých a dalších sňatcích podle věku ženicha a nevěsty. V kapitole Ceny jsou nově zařazeny indexy cen bytů a bytových domů. Kapitola Zemědělství přináší výsledky strukturálního šetření v zemědělství v roce 2013, kapitola Zdravotnictví výsledky z Výběrového šetření osob se zdravotním postižením, které bylo společným projektem ČSÚ a Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR. Kapitola Kultura a sport obsahuje i údaje o počtu a umístění českých sportovců na XXII. zimních olympijských hrách v Soči 2014. Nová je tabulka s počtem medailí získaných reprezentanty sportovních svazů ČR na olympijských hrách, mistrovstvích světa a mistrovstvích Evropy v minulých třech letech. V ročence uživatelé najdou i informace z voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR 2013 a z voleb do Evropského parlamentu 2014, včetně seznamu zvolených poslanců.

 

Kapitolu životního prostředí najdete - ZDE

 

Na zpracování ročenky se podílela čtyřiadvacetičlenná redakční rada a více než stovka odborníků nejen z ČSÚ, ale i z dalších institucí, např. z České národní banky a jednotlivých ministerstev.

Publikaci je možné zakoupit v tištěné a elektronické podobě na CD v Ústřední statistické knihovně (budova ČSÚ, Na padesátém 81, Praha 10 – u metra Skalka), objednat e-mailem (objednavky@czso.cz) nebo zdarma stáhnout na webových stránkách úřadu - ZDE.

27.11.2014 06:03

iDNES: Stát chce reaktory o výkonu jeden a půl Temelína. Dumá, jak je zaplatit

Dva obrovské jaderné bloky nebo tři menší by v Česku měly vzniknout v následujících 25 letech. Počítá s tím Státní energetická koncepce, kterou by vláda měla projednat v prvním prosincovém týdnu. „Počítáme, že do roku 2040 bychom měli postavit jaderné bloky o výkonu 3 500 megawattů,“ uvedl náměstek ministra průmyslu a obchodu Pavel Šolc. Podle něj je pro tuzemskou energetiku podstatný výkon, v tuto chvíli není proto rozhodnuto, kolik bloků by se mělo stavět a kde. V úvahu přichází varianta o třech blocích o výkonu 1 200 megawattů nebo dvou velkých o 1 700 megawattech. Resort počítá se třemi různými modely, jak nákladnou stavbu zaplatit. První spočívá v systému garantovaných výkupních cen, který použila britská vláda při výstavbě jaderné elektrárny Hinkley Point. O dalších dvou navrhovaných modelech financování nechce Šolc zatím hovořit. Inspirace v zahraničí však nabízí právě dvě možné varianty. Kontroverzní je cesta, kterou zvolila maďarská vláda, jež si na dva nové bloky v elektrárně Paks půjčila deset miliard eur od Ruska. Více ZDE

 

Mohlo by Vás zajímat:

ERÚ zveřejní náklady distributorů plynu a elektřiny (E15, 27.11.2014)


Zdroj: iDNES.cz

 

26.11.2014 18:12

MŽP dá 20 milionů na vzdělávací projekty zaměřené na životní prostředí

NOVÁ VÝZVA! Dneškem začíná příjem žádostí na projekty zaměřené na ekologickou výchovu, vzdělávání či poradenství v oblasti životního prostředí. MŽP vyhradilo na projekty v rámci Programu podpory environmentálního vzdělávání, osvěty a poradenství 20 milionů Kč z prostředků Státního fondu životního prostředí ČR. Žádosti mohou podávat školy, školská zařízení, kraje či obce až do 27. února 2015, a to osobně nebo poštou na Státní fond životního prostředí ČR.

„Tento program jsme obnovili po tříleté pauze. Od roku 2011 žádná podobná výzva vyhlášena nebyla. Těší nás tedy, že můžeme po této citelné mezeře právě otevřenou výzvou opět navázat a obnovit přerušenou podporu osvěty a vzdělávání v oblasti životního prostředí. Budovat a pěstovat správné povědomí veřejnosti a její pozitivní vztah k životnímu prostředí je stejně důležité jako podpora opatření vedoucích k jeho zlepšování. Jedině tak se nám podaří v budoucích generacích vytvořit či rozvinout zájem o stav a kvalitu životního prostředí, v němž žijeme,“ prozrazuje ředitel odboru ekonomických a dobrovolných nástrojů MŽP Tomáš Kažmierski.

Cílem vypsané výzvy je zkvalitnění služeb v oblasti ekologického vzdělávání, osvěty a poradenství. Na to ministerstvo vyhradilo 8 milionů, které jsou určené zejména na pořízení technického vybavení do škol, didaktických a interaktivních modelů či pomůcek pro výuku. Jde např. o budování přírodních učeben, didaktické pomůcky, jako jsou meteostanice pro pozorování počasí nebo multimediální pomůcky pro výuku. Žadatelé z řad škol, školských zařízení, krajů či obcí mohou žádat o dotaci 50 000–500 000 Kč.

Dalších 12 milionů Kč vyčlenilo MŽP z prostředků SFŽP ČR na osvětové kampaně pro veřejnost, ekovýchovné projekty pro školy atp. u již plně zavedených programů a projektů s celorepublikovým významem, které dlouhodobě zlepšují povědomí veřejnosti o otázkách životního prostředí a udržitelného rozvoje. Žadatelé musí doložit minimálně tříletou existenci své organizace a stejně jako v případě vybavení učeben i účelnost a hospodárnost navržených opatření. Na zkvalitnění vzdělávacích environmentálních projektů je možné žádat o podporu od 500 tisíc do 2 milionů Kč.

„Důležité ovšem je, aby zájemci žádosti podali včas. Učinit tak můžou prostřednictvím formuláře, který je k dispozici na internetu (viz níže), a to buď osobně na podatelnu Státního fondu životního prostředí ČR, nebo poštou,“ upozorňuje ředitel fondu Petr Valdman. Podávání žádostí končí 27. února 2015 ve 12 hodin, rozhodující bude datum doručení na Fond, nikoliv na poštovním razítku. Prostředky budou poskytnuty úspěšným žadatelům v těchto oblastech:
 

III.1. Vybavení učeben a poraden pro EVVO a EP


Podprogram je zaměřen na podporu zkvalitnění a modernizace služeb v oblasti environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (EVVO) a environmentálního poradenství (EP) prostřednictvím podpory technického a materiálového zázemí učeben environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty a environmentálních poraden.

O podporu je možné žádat na materiální a provozní vybavení environmentálních vzdělávacích učeben a poraden, a to především:

- pořízení technického vybavení vycházející z EVVO a EP
- pořízení interiérových didaktických a interaktivní modelů a prvků
- pořízení exteriérových materiálů a pomůcek investičního charakteru


Relevance využití pořizovaného vybavení k EVVO a EP se dokládá v Podrobném popisu projektu, který je povinnou přílohou žádosti. Příjemce musí být vlastníkem a uživatelem předmětu po dobu nejméně 5 let od dokončení projektu. 

Pokud vybavení či předměty podpořené z tohoto Programu budou souviset s poskytovanými službami, musí být tyto služby poskytovány za cenu, která je v místě a čase obvyklá.

Tyto služby je možné realizovat pouze pro cílovou skupinu typu fyzické a právnické osoby, které jsou určeny k nepodnikatelským účelům (zejména fyzické osoby, školy, školská zařízení, kraje, obce).

U tohoto podprogramu je alokovaná částka ve výši 8 000 000 Kč.

 

III.2. Pilíře EVVO a EP


Cílem je podpora stabilizace klíčových EVVO a EP projektů a programů s nadregionálním dopadem, které jsou již plně zavedené, dlouhodobě přispívají k budování povědomí o problematice životního prostředí a udržitelného rozvoje.

Opatření je možné realizovat pouze pro cílovou skupinu typu fyzické a právnické osoby, které jsou určeny k nepodnikatelským účelům (zejména fyzické osoby, školy, školská zařízení, kraje, obce).

 

O podporu je možné žádat na:

- koordinaci dlouhodobých environmentálních osvětových, poradenských a vzdělávacích akcí, programů a kampaní, celorepublikového popřípadě nadregionálního významu a dosahu;
- koordinaci mezinárodních EVVO a EP projektů a programů realizovaných v ČR.

Environmentální akce, programy a kampaně k podpoře musí být žadatelem realizovány soustavně již nejméně po dobu tří let a zaměřeny na klíčová témata životního prostředí a udržitelného rozvoje. V rámci realizace osvětových a/nebo poradenských akcí jsou preferovány aktivity přímého kontaktu s cílovou skupinou a v rámci vzdělávacích programů se preferují moderní aktivní formy výuky.

U tohoto podprogramu je alokovaná částka ve výši 12 000 000 Kč.

 

Pro výběr akcí platí:

- akce musí být v souladu se strategiemi dle zaměření jednotlivých podprogramů viz Příloha č. III.2.;
- akce musí být v souladu s platnou krajskou koncepcí environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (dále jen „EVVO") a místní koncepcí EVVO, pokud je zpracována;
- akce musí mít prokazatelný přínos pro rozvoj kompetencí (znalostí, dovedností a postojů) v oblasti životního prostředí a udržitelného rozvoje a pro informovanost obyvatelstva v environmentálních otázkách;
- žadatel musí prokázat účelnost a hospodárnost navrženého opatření a činností a oprávněnost nákladových položek ve vztahu ke splnění stanovených cílů.

 

Ke stažení:

Dokumenty pro 9. výzvu

 

Zdroj: MŽP, SFŽP

26.11.2014 15:26

Legislativní rada vlády projedná zákon o prevenci závažných havárií

VÝSLEDEK Ve čtvrtek 27. listopadu 2014 se na Úřadu vlády od 9:30 hod. koná zasedání Legislativní rady vlády ČR. K projednání má čtyři body - návrh zákona o ochraně spotřebitele, návrh zákona o pojišťovnictví, návrh zákona o pyrotechnice a návrh zákona o prevenci závažných havárií způsobených vybranými chemickými látkami nebo chemickými směsmi.

Návrh zákona byl zpracován za účelem zajištění transpozice směrnice EU kontrole nebezpečí závažných havárií s přítomností nebezpečných látek a o změně a následném zrušení směrnice „SEVESO III“. Tento návrh zákona stanoví systém preventivních bezpečnostních opatření přijímaných v objektech, v nichž je umístěna některá z vybraných nebezpečných chemických látek či směsí v určitém kvalifikovaném množství, představujícím potenciální riziko vzniku závažné havárie, s cílem předcházet vzniku takových havárií, případně omezit jejich dopady na životy a zdraví lidí, životní prostředí a majetek v těchto objektech a jejich okolí. Předkladatelem zákona je Ministerstvo životního prostředí (MŽP) ČR.

 

Legislativní rada vlády doporučila vládě schválit návrh zákona ve znění jejího stanoviska.

 

 

Související článek:

Aktuální stav novely zákona o prevenci závažných havárií (8.10.2014)

Návrh zákona o prevenci závažných havárií způsobených vybranými chemickými látkami nebo chemickými směsmi (11.6.2014)


 

26.11.2014 14:41

Kvótu EU pro zpětný odběr přenosných baterií ČR plní. V roce 2016 bude však téměř dvojnásobná

Češi loni k recyklaci odevzdali více než 1 100 tun použitých baterií. V roce 2013 se tak České republice podařilo zpětně odebrat přibližně třetinu použitých přenosných baterií a akumulátorů uvedených na trh, čímž byla splněna kvóta EU. Evropská směrnice se však stále zpřísňuje. Od roku 2016 se limit zvýší na 45 %, použitých baterií se musí vysbírat nejméně o 400 tun více. Více ZDE

 

 

Partneři portálu:

 

WASTE

FORUM

https://d79692b041.clvaw-cdnwnd.com/3de2fa855debd16a4880c1fa3c31e1d4/200002839-c5b7cc6b1e/VYSTAVBA_1.jpg
Vodní hospodářství https://biom.cz/img/biom-ikona.gif
https://d79692b041.clvaw-cdnwnd.com/3de2fa855debd16a4880c1fa3c31e1d4/200000917-3edaa3fd4d/esipa.jpg https://d79692b041.clvaw-cdnwnd.com/3de2fa855debd16a4880c1fa3c31e1d4/200002466-86159870f6/ikonka.jpg

 

Provozovatel webu: České ekologické manažerské centrum (CEMC) je sdružením českých podniků a podnikatelů. Bylo založeno v roce 1992 pro šíření znalostí o environmentálním managementu v českém průmyslu. Posláním CEMC je podílet se na snižování nebezpečí z průmyslové a jiných činností pro životní prostředí a zároveň přispívat ke zvyšování efektivity podnikání. Další informace ZDE.

 

Inzerce na webu - podrobné informace ZDE