Více času na podstatné

Americký akční plán pro adaptaci a zvyšování odolnosti vůči změnám klimatu

10.10.2021 19:33

Americké federální ministerstvo zemědělství USDA ve čtvrtek 7. října oznámilo svůj plán na začlenění problematiky změny klimatu do rozhodovacích procesů celého resortu.

Akční plán USDA se zařadil po bok dalších 20 federálních úřadů, které tyto strategické dokumenty v ten samý den vydaly. Plány jsou praktickým naplněním přístupu prezidenta Bidena k řešení klimatické krize napříč celou vládou.

USDA identifikovalo 5 klíčových slabých stránek, které je třeba řešit – 1) snižování produktivity zemědělství, 2) ohrožení kvality a dostatku vody, 3) disproporční dopady na znevýhodněné komunity, 4) šokové situace vzniklé vinou extrémních klimatických událostí, 5) zátěž na infrastrukturu a půdu ve veřejném vlastnictví.

Naproti tomu připravilo soubor opatření za účelem řešení těchto problémů. Jde například o investice do kvality půdy a zdraví lesů, šíření znalostí ohledně používání klimaticky šetrných adaptačních strategií, zvýšení podpor pro výzkum a vývoj klimaticky šetrných řešení apod. Jednotlivá opatření jsou dále rozpracována do konkrétních nástrojů.

Do jara příštího roku musí všechna pracoviště a podřízené organizace vypracovat konkrétní priority, prováděcí a vyhodnocovací kritéria s cílem začlenění klimatických rizik do strategického plánování a rozhodování.

 

Dokument ke stažení:

ACTION PLAN FOR CLIMATE ADAPTATION AND RESILIENCE