Více času na podstatné

"Ceny jaderné energie jsou velmi konkurenceschopné, zvláště v šedesátiletém období", řekl viceprezident Westinghouse v rozhovoru pro IHNED.cz

03.04.2013 09:44

Když uvážíme nejistotu dodávek, ať už jde o obnovitelné zdroje či nedostatek uhlí v blízké budoucnosti, jsou ceny jaderné energie velmi konkurenceschopné, zvláště v šedesátiletém období, říká v rozhovoru pro IHNED.cz Michael E. Kirst, viceprezident Westinghouse Electric Company. Dále dodává, že když porovnáte jadernou energii a plyn - u jaderné elektrárny tvoří 80 % nákladů po celou dobu existence ta elektrárna, jen 20 % je palivo a náklady na údržbu a provoz. Zemní plyn je pravý opak, 20 % stojí elektrárna, 80 % palivo. Když je plyn levný, je to velmi výhodná investice, ale jakmile ceny trochu vzrostou, už to může být velmi drahé. S výkyvy cen plynu může být elektrárna nerentabilní, proto se někdy plynové elektrárny vypínají a zapínají v závislosti na vývoji cen plynu. U jaderné energie máte velmi stabilní náklady po dlouhou dobu. Celý rozhovor čtěte ZDE.

 

Rozhovor s ruským zástupcem konsorcia MIR.1200, viceprezidentem Rosatomu Kirillem Komarovem, najdete na IHNED.cz ve čtvrtek.

 

Zdroj: IHNED.cz