Více času na podstatné

Diakonie Broumov nesbírá jen textil!

06.11.2013 14:22

Popisu toho, co vše dělá Diakonie Broumov v oblasti sběru a opětovného využití textilu jsme na stránkách tohoto časopisu v minulosti věnovali hodně prostoru a dokonce i reportáž. Vedle použitého textilu (oblečení, lůžkoviny, látky), pro jejichž sběr mají v různých městech rozmístěny sběrné kontejnery, na svých internetových stánkách ještě možností darovat domácí potřeby (nádobí, skleničky…) a obuv.

Z vlastní zkušenosti vím, že na jejich sběrných místech (může se to lišit místo od místa, mám osobní zkušenost jen ze dvou pražských) lze darovat i další věc. Toho jsme vrchovatě využili při likvidaci pozůstalosti po mé matce a vyklízeli její byt. Udělal jsem přitom tu zkušenost, že bazary a antikvariáty jsou natolik vybíravé, že získaný finanční efekt mnohdy nevynahradí úsilí spojené se snahou o prodej (samozřejmě záleží na povaze likvidované domácnosti). A tak vedle oblečení, lůžkovin a nádobí šly v banánových krabicích do charity knihy, obrázky, různé dekorační předměty apod. (mezi darovanými věcmi byly i ty, které před časem si zde matka sama zakoupila, čímž se jejich koloběh uzavřel).

Pokud vím, tak přítomné dámy ve volných chvílích obsah krabic třídily na to, co se vezlo do Broumova a na to, o čem si myslely, že by se mohlo dát prodat za symbolickou cenu na místě. (Zda utržené peníze jdou ve prospěch Diakonie či místních pracovnic jsem nezkoumal.) Úroveň prodejny se ovšem nedá srovnávat s těmi rakouské společnosti Ho&Ruck, o které píšeme v předchozím článku.

Protože jsme evidentně nebyli jediní, kdo jim věci nosil v krabicích od banánů, měly jich tím pádem přebytek. A tak fungovala výměna plných krabic za prázdné, což nám značně usnadnilo situaci. A že těch krabic od banánů bylo potřeba hodně! (Mimochodem, krabice od banánů jsou ukázkovým příkladem opětovného využití odpadu, z kterého se v určitých situacích může stát nedostatkové zboží!)

(op)

 

Zdroj: Odpadové fórum 9/2013