Více času na podstatné

Dřívější právní úprava poplatku za odpad vedla k porušování základních práv dětí

15.08.2017 14:31

Ústavní soud dnes rozhodl, že dřívější právní úprava poplatku za odpad u dětí byla neústavní a vedla k porušování základních lidských práv dětí. Návrh na prohlášení neústavnosti zákona o místních poplatcích, ve znění účinném od 30. Června 2012, podal Nejvyšší správní soud. Zákon ukládal povinnost přímo nezletilým osobám, respektive jejich rodičům nebo zákonným zástupcům a opatrovníkům. Pokud  poplatky nehradili, vznikl dětem po dosažení plnoletosti dluh a často končili v exekucích.

V nálezu Ústavního soudu bylo mimo jiné konstatováno, že je ústavně chráněným zájmem dítěte, aby do dospělosti nevstupovalo se závazky, jež mohou mít rdousící efekt. Dále pak soud vytkl, že pokud zákon ukládal poplatkovou povinnost i nezletilým dětem a nepřenášel ji alespoň v platební rovině na zákonné zástupce, nelze jej podle Nejvyššího správního soudu vykládat v souladu s ústavou.

Aktuální znění zákona zachovalo poplatkovou povinnost bez rozdílu věku, avšak výslovně osvobozuje od této povinnosti děti v ústavní péči a dalších podobných zařízeních. Případný nedoplatek za nezletilou osobu pak přechází na zákonného zástupce nebo opatrovníka.

 

Zdroj: ČTK