Více času na podstatné

Poslanci dnes budou hlasovat o novele zákona o odpadech. Průběžně AKTUALIZUJEME!

13.02.2013 08:56

Aktuálně:

9.20: Poslanci začali projednávat novelu zákona o odpadech. Nikdo se nepřihlásil do rozpravy. Jeroným Tejc požádal o 20 minutovou přestávku pro jednání klubu ČSSD před hlasováním o pozměňovacích návrzích. Jednání bude pokračovat v 9.40.

9.40 Pauza prodloužena o 10minut do 9.50

10.00 - Výsledek hlasování o pozměňovací návrzíhy (navrhovatel)

                D1 - NE (Konečná)

                D2 - ANO (Konečná)

                A - ANO (výbor ŽP)

                C - ANO (Chalupa)

                G - nehlasovatelné (Mencl)

                F1 - NE (Úlehla)

                F2 - NE (Úlehla)

                F3 - NE (Úlehla)

                E - ANO (Sivera)

                B - ANO (Horníková)

               

10.10. Hlasování o zákoně jako celku: ANO 140 hlasů, NE 6 - novela zákona o odpadech byla přijata

 

Třetí čtení novely zákona o odpadech (sněmovní tisk 730) dnes projednají poslanci ve třetím čtení. Přehled pozměňovacích návrhů ZDE.

 

 

Dnes v tisku:

Poslanec za ODS Tomáš Úlehla podal pozměňovací návrh k právě projednávanému zákonu o odpadech, v němž chce veškerou odpovědnost za likvidaci panelů převést na jejich výrobce, informuje dnes E15.cz. Původní návrh přitom počítá s tím, že na likvidaci panelů instalovaných před rokem 2013 vytvoří do roku 2019 finanční rezervu jejich provozovatelé. Výrobci by za likvidaci odpovídali až u panelů uvedených do provozu od letošního roku.

Tomáš Chalupa tvrdí, že ani povinnost provozovatelů není zatím dostatečná, aby zajistila likvidaci panelů za soukromé peníze.

Zástupci provozovatelů solárních elektráren s tím nesouhlasí. „Prakticky všichni výrobci panelů instalovaných v ČR, včetně čínských, jsou sdruženi v kolektivním systému PV Cycle, které za recyklaci panelů přebírá odpovědnost. Výrobci a PV Cycle jsou připraveni recyklaci zajistit, pokud jim to české zákony umožní,“ říká Musilová. PV Cycle už jedná o zapojení do jednoho z českých systémů na zpětný odběr zařízení.

 

Poznámka redakce k článku: pozměňovací návrh nebyl přijat

 

Související článek:

 

Více na: https://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/likvidaci-solarnich-panelu-maji-platit-vyrobci-956623#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink Více na: https://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/likvidaci-solarnich-panelu-maji-platit-vyrobci-956623#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink Více na: https://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/likvidaci-solarnich-panelu-maji-platit-vyrobci-956623#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink Více na: https://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/likvidaci-solarnich-panelu-maji-platit-vyrobci-956623#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink