Více času na podstatné

E15: Ukládání oxidu uhličitého vázne

03.01.2018 20:04

Ve světě zatím stojí jediné velké zařízení na jímání a ukládání CO2 připojené k uhelné elektrárně. Technologie ukládání uhlíku měla být jednou z hlavních zbraní lidstva proti globálním klimatickým změnám. Mezinárodní agentura pro energii i v posledním Světovém energetickém výhledu zopakovala, že se svět ve snaze omezit oteplení planety bez technologie CCS neobejde.

Do roku 2040 by měly mít jímání a ukládání CO2 uhelné elektrárny s výkonem 210 tisíc megawattů především v Číně a USA. Jenže zatím zůstává rozvoj CCS výrazně za očekáváním. Letos by ve světě měla začít fungovat totiž jen čtyři zařízení na oddělování a ukládání oxidu uhličitého z energetické či průmyslové výroby.

Ve výstavbě jsou zatím jen zařízení v Číně, Austrálii a Kanadě a dohromady by ročně mohla zabránit vypuštění více než šesti milionů tun CO2, uvádí analýza Global CCS Institute. To odpovídá emisím, které vypustí Česko za zhruba dvacet dnů.

Na začátku loňského roku spustila texaská energetická firma NRG odlučovač CO2 ze spalin jednoho z bloků elektrárny Petra Nova s výkonem 240 megawattů. Stejně jako u většiny z existujících sedmnácti menších zařízení na světě se CO2 používá v nedalekých ropných vrtech k těžbě ropy. Ekonomicky však tento projekt za miliardu dolarů nevychází. Těžba ropy s takto získaným CO2 by byla rentabilní až při ceně 75 dolarů za barel.

Samotná stavba zařízení v Petra Nova vyšla v přepočtu na kilowatt na 4167 dolarů, což je téměř dvakrát více, než stojí stavba nové solární elektrárny. Skeptici proto upozorňují, že z ekonomických důvodů nemá CCS šanci se výrazně rozšířit. Nemění na tom nic ani odhad NRG, že po zohlednění zkušeností z Petra Nova by další takové zařízení uměla postavit o třetinu levněji.

Loni také předčasně skončil projekt nové americké elektrárny Kemper s výkonem 582 megawattů, která měla CO2 separovat při zplynování hnědého uhlí. Energetická společnost Mississippi Power investici odpískala, když se proti původnímu rozpočtu projekt prodražil o pět na sedm miliard dolarů. Zastánci CCS nyní vzhlížejí k Číně. Ta už staví odlučovač CO2 u zplynovací elektrárny Yanchang. Pilotní zařízení má dostat také elektrárna Haifeng v Kantonu. S dalšími projekty počítá vládní pětiletý plán ještě v sedmi lokalitách.

 

 

Zdroj: E15