Více času na podstatné

Energetické aktuality

15.02.2010 08:18

ČEPS proti OZE
Státní firma Česká přenosová soustava, která spravuje elektrické rozvody v zemi, chce dočasně zastavit připojovaní nových větrných a slunečních elektráren do sítě. Údajně je už totiž objem projektů a vydaných kladných stanovisek k žádostem o připojení větrných a fotovoltaických elektráren vyšší než hodnota přijatelná pro bezpečný a spolehlivý provoz sítě. Hrozí tak kolaps. A pokud se situace nezmění, chce ČEPS odstavovat tyto elektrárny z provozu. ČEPS zároveň požádal distribuční společnosti ČEZ, E.ON a PRE o pozastavení vydávání kladných stanovisek k žádostem o připojení nových větrných a fotovoltaických elektráren.

Statistika spotřeby energií
Čistá spotřeba elektřiny loni podle odhadů společnosti ČEZ byla 57 140 GWh, což je pokles o 5,5 %. Oficiální prognóza ČEZu počítá za rok 2009 s čistým ziskem 50,2 miliardy Kč s tím, že hospodaření za rok 2009 bude oznámeno dne 26. února.
Spotřeba zemního plynu klesla u velkých průmyslových firem podle statistik RWE zhruba o 10 %, v průměru spotřeba zemního plynu v roce 2009 klesla o 8,1 %.
Gazprom naopak očekává, že evropská spotřeba plynu v roce 2020 vzroste o 70 miliard m3, k roku 2030 pak o dalších 40 miliard m3.

Poslanci se hádali kvůli energetické koncepci
Poslanci se dne 11. 2. 2010 "pohádali" při projednávání návrhu, aby státní energetickou koncepci schvaloval kromě vlády i parlament. Nakonec však návrh z dílny ČSSD poslali bez hlasování do třetího kola, na jehož začátku se bude hlasovat o zamítnutí návrhu. Podle odpůrců návrhu z řad ODS je energetická koncepce příliš odborný materiál na to, aby o něm rozhodovala Sněmovna.
Poslední návrh ze strany ODS, aby se sněmovna do konce svého období už nescházela, ukazuje absolutní neprůchodnost jakéhokoliv zákona. Tato situace výrazně zkomplikuje příští vládě a zákonodárnému sboru možnost aktuálně řešit neřízený nárůst staveb fotovoltaických elektráren. Pět let také čekáme na zákon o podpoře výroby tepla z OZE, který by byl mnohem účinnější než dotační program Zelená úsporám.

Den daňové svobody bude letos později
Češi v roce 2010 přestanou pracovat na stát o osm dní později než v roce 2009. Podle výpočtů firmy Patria Finance totiž v roce 2010 připadá tzv. den daňové svobody na 20. 6. 2010. Hlavní ekonom společnosti D. Marek uvedl, že se v roce 2010 měnila celá řada parametrů daňového systému. Daně v roce 2010 spolknou 35,3 % HDP, respektive 46,9 % čistého národního důchodu. Na zaplacení daní tak bude potřeba 171 dní.

Intersolar Europe
Dne 9. června 2010 bude v Mnichově zahájen letošní ročník největšího evropského veletrhu solárních technologií s novým názvem Intersolar Europe. Změna názvu odráží pokračující internacionalizaci veletrhu, který je nyní zastoupena v mnoha místech po celém světě. V Mnichově se bude konat na výstavní ploše 120.000 m2, v 11 halách a je už téměř obsazený, protože je přihlášeno přes 1500 vystavovatelů. Během roku se Intersolar koná také v Severní Americe, Indii a Číně. Organizátoři očekávají v Mnichově na 60 tisíc návštěvníků. www.intersolar.de.

Obří solární elektrárna v Milovicích
Na ploše o velikosti zhruba 210 fotbalových hřišť, přesně 150 hektarů, v bývalém vojenském prostoru Mladá nedaleko Milovic má vzniknout největší sluneční elektrárna ve střední Evropě. Na projekt za 14 miliard vyhlásil Středočeský kraj výběrové řízení. Vítěz soutěže, společnost Mladá RP, by měl za dvacetiletý pronájem území dopředu zaplatit 20 milionů korun. Zaváže se také zbourat veškeré vojenské objekty v nevyhovujícím stavu, což firmu přijde na více než 500 milionů korun. Výstavba elektrárny má stát 5 miliard, odhadované náklady na vědecko-technický park včetně veřejně přístupného sportovního areálu jsou zhruba 9 miliard korun.

Vodní elektrárna vyrábí také solární energii
Společnost ČEZ Obnovitelné zdroje uvedla do provozu novou solární elektrárnu na malé vodní elektrárně Přelouč. Na jednom místě vyrábí elektrickou energii ze dvou obnovitelných zdrojů. Instalace solární elektrárny byla součástí rekonstrukce plochých střech nad rozvodnou a strojovnou vodní elektrárny v Přelouči. Byl použit systém tenkovrstvých solárních článků integrovaných do nové hydroizolační fólie na střeše elektrárny. Fotovoltaický systém pokrývá celkem 600 m2 a jeho instalovaný výkon je 20,8 kWp. Přeloučská malá vodní elektrárna je vybavena čtyřmi Francisovými vertikálními turbínami firmy Prokop & synové - Pardubice. Elektrárna spolehlivě funguje již více než 80 let. Za celý loňský rok vyrobila celkem 8,6 miliónu kWh, což by pokrylo celoroční spotřebu téměř 2500 domácností.

Litvínov bude mít u škol svítící přechody
Vedení města zveřejnilo záměr o projektu Bezpečné světlo pro Litvínov. Bezpečnost chodcům v Litvínově pomůže zajistit společnost United Energy. Ta na instalaci LED svítidel věnovala městu finanční dar půl milionu korun. LED svítidla budou v první etapě umístěna na šest přechodů u litvínovských základních škol. Jsou napájená solární energií, svým problikáváním upozorňují projíždějící vozidla ze vzdálenosti jednoho kilometru na rizikový úsek silnice. Životnost svítidel je 7 až 10 let.
Vítkovice se zaměřily na plynové motory vítkovice motory
Ostravská strojírenská skupina Vítkovice Machinery Group se letos soustředí na rozvoj nových, čistých a vyspělých technologií. Mezi ně patří vývoj motorů na zemní plyn o objemu 1 400 a 700 ccm. Výsledkem by měl být na konci tohoto roku zcela funkční prototyp.,Společnost také buduje síť plnicích stanic na stlačený zemní plyn.

Teplo v Boleslavi letos nezdraží
Dobrá zpráva přišla od největšího regionálního dodavatele tepla společnosti Centrotherm a zároveň i od jeho výrobce společnosti Škoenergo. Ta se zaměřuje zejména na výrobu elektrické energie pro největší českou firmu Škoda Auto a teplo je spíše "odpadním" produktem. Díky chytré obchodní politice obou firem nebudou v roce 2010 muset vydat Boleslaváci ani korunu navíc. V lokalitách za hranicemi Mladoboleslavska se přitom ceny tepla pro domácnosti i firmy neustále zvyšují. Například v Jablonci už platí za jeden gigajoule (GJ) 649 korun, v Liberci pak ještě o šest korun více. V Mladé Boleslavi teď vyjde jeden GJ na 451 korun, tedy výrazně méně, než ve zmíněných regionech.

Lovochemie vytápí levně
Horká voda z Lovochemie vytápí podstatnou část města Lovosice. Během uplynulého týdne byly zprovozněny nové větve horkovodu. Výkon v Lovochemii postupně zvyšují. Z plánovaného výkonu 20 MW zatím dodává necelé 4 MW. Jak se bude město postupně připojovat, bude výkon zvyšován. Lovosičané pocítí změnu zřejmě i ve svých peněženkách. Od ledna letošního roku mají totiž teplo o 10 % levnější. Termín dokončení stavby horkovodu je 30.dubna.

Střekovská vodní elektrárna zvýšila výrobu
Vodní elektrárna Střekov v Ústí nad Labem vyrobila za loňský rok 90 032 950 kWh elektřiny, kterou by mohla celoročně zásobovat přes 45 tisíc domácností. Meziročně jde o 11,7procentní nárůst, protože na vodních tocích je dostatečný stav vody bez větších výkyvů, což je pro vodní elektrárny ideální. Hlavním účelem současného využití vodního díla Střekov je kromě získávání elektrické energie také zajištění potřebných hloubek a vyhovujících podmínek pro lodní dopravu. Kromě toho střekovská elektrárna umožňuje bezpečný rybí přechod.

Kasu Ledče naplní slunce
V průmyslové zóně Ledče vyroste už v polovině letošního roku nová sluneční elektrárna. Do městské kasy přinese během deseti let více než 31 milionů korun. V průmyslové zóně na kopci nad Penny marketem vyčlenili pro tyto účely téměř čtyřhektarový pozemek. Ve výběrovém řízení zakázku získala pražská společnost Stand by Europe, která městu po podpisu smlouvy dá více než 21 milionů korun. Dalších 10 milionů vyplatí během příštích 10 let ve formě dvou pětimilionových splátek. "Po ukončení provozu elektrárny uvede pozemek do původního stavu a vrátí ho městu. Elektrárna bude mít instalovaný výkon 2 MWp.

Mokov užívá sluneční energii
Střechy jedné výrobní haly a skladu Moravských kováren pokrylo 820 modrých panelů. Od 18. prosince tu ve zkušebním provozu funguje fotovoltaická elektrárna. Celkový výkon elektrárny je 188,6 kWp. V pracovní dny firma elektrickou sama spotřebuje, o víkendech dodává přebytek do rozvodné sítě.

Ohlédnutí za Kodaní
Výsledkem Kodaňské konference o klimatických změnách je nezávazný dokument, který vyjednaly USA, Čína, Brazílie, Indie a Jižní Afrika. Dohoda hovoří o dlouhodobých cílech snížení emisí skleníkových plynů tak, aby teplota Země nestoupla o více než 2 °C oproti stavu před průmyslovou revolucí. Rozvinuté země mají poskytovat rozvíjejícím se zemím adekvátní finanční pomoc, v letech 2010 až 2012 se má jednat o 30 miliard dolarů.
V Kodani generální tajemník Světové meteorologické organizace (WMO) Michel Jarraud také uvedl, že období let 2000 až 2009 bylo velmi pravděpodobně nejteplejším od roku 1850, kdy se začalo se systematickým registrováním údajů, a rok 2009 bude zřejmě pátým nejteplejším rokem v historických záznamech.

 

ČEPS musí investovat
Podle společnosti Česká přenosová soustava (ČEPS) zahraniční větrné parky dlouhodobě ohrožují bezpečnou distribuci elektrické energie v ČR. Pro zajištění spolehlivosti přenosové soustavy plánuje ČEPS v příštích letech investovat do jejího rozvoje a obnovy ročně až 4,5 miliardy Kč. Do roku 2022 se má tuzemská distribuce elektřiny rozrůst o 675 kilometrů nového vedení a přibližně pět nových trafostanic. Přenosová soustava by se tak proti současnému stavu zvětšila o pětinu. Vedle zdlouhavého procesu výstavby je druhým dlouhodobým problémem české energetické soustavy „nekoordinovaný rozvoj“ OZE, zvláště sluneční. Celkový počet žádostí o připojení nových obnovitelných zdrojů na začátku listopadu činil 22 770! V protikladu působí zpráva ze 30. prosince, kdy španělská energetika zaznamenala nový rekord: energie z větrných elektráren tam pokryla přes 54 % celkové poptávky po elektřině - o žádných přenosových problémech nikdo neinformoval.

 

Další největší
Společnost ČEZ staví u Ševětína na Českobudějovicku největší sluneční elektrárnu v ČR. Hotova má být za rok a její předpokládaný výkon 30 MW překonává výkon dosud největší tuzemské sluneční elektrárny takřka trojnásobně. Nová FVE elektrárna pokryje svými panely plochu takřka 60 hektarů, což je asi 80 fotbalových hřišť. Projekt je součástí závazku, v jehož rámci se energetická společnost zavázala investovat do roku 2020 do OZE 30 miliard Kč.