Více času na podstatné

EU: Nové konzultace - energetika / emisní normy vozidla (Euro 7)

26.05.2020 19:04

Evropská komise zahájila konzultaci k revizi pokynů týkající se Transevropské energetické infrastruktury. Jedná se o tzv. Roadmap/ Počáteční posouzení dopadů (to popisuje problém, který má být vyřešen, a cíle, které mají být splněny, vysvětluje, proč je zapotřebí opatření EU a nastiňuje politické možnosti). Klasická veřejná konzultace bude následovat.

Cílem této iniciativy je revize pokynů pro transevropskou energetickou infrastrukturu, která má zajistit, aby byla politika EU týkající se energetické infrastruktury v souladu s cílem klimatické neutrality obsaženým v Zelené dohodě pro Evropu. Rámec pro infrastrukturu je třeba zrevidovat tak, aby odrážel poslední vývoj politik, např. urychlené zavádění obnovitelných zdrojů energie a inteligentní sektorovou integraci, která propojuje energetická odvětví s cílem snížit emise uhlíku.

 

Dokument ke stažení:

 
 

Energetická účinnost budov – iniciativa

Evropská komise zahájila konzultaci k Energetické účinnosti budov –iniciativa „renovační vlna“ Jedná se o tzv. Roadmap (ta popisuje problém, který má být vyřešen, a cíle, které mají být splněny, vysvětluje, proč je zapotřebí opatření EU a nastiňuje politické možnosti). Klasická veřejná konzultace bude následovat.
 
Velká část budov v EU je energeticky neúčinná. Hledají se strategie, jež pomohou tuto situaci změnit a splnit cíle EU v oblasti klimatu, tzn. snížit emise CO2. Účelem iniciativy „renovační vlna“, která je součástí Zelené dohody pro Evropu, je v celé Unii renovaci budov optimalizovat, a to např. podporou investic a financování. Cílem této konzultace je získat zpětnou vazbu od zúčastněných stran ohledně typů budov, na něž by se iniciativa měla zaměřit (sociální bydlení, školy a nemocnice jsou již zahrnuty).
 
Dokument ke stažení:
 
 

Evropské emisní normy pro vozidla – Euro 7 pro osobní automobily, dodávky, nákladní automobily a autobusy

Evropská komise zahájila konzultaci k Evropské emisní normy pro vozidla – Euro 7 pro osobní automobily, dodávky, nákladní automobily a autobusy. Jedná se o tzv. Roadmap/ Počáteční posouzení dopadů (to popisuje problém, který má být vyřešen, a cíle, které mají být splněny, vysvětluje, proč je zapotřebí opatření EU a nastiňuje politické možnosti)

Cílem této iniciativy, která je součástí Zelené dohody pro Evropu, je vytvořit přísnější emisní normy (Euro 7) pro všechny osobní automobily, dodávky, nákladní automobily a autobusy s benzinovým a naftovým motorem. Navrhovaná pravidla zváží nové technologie vozidel a zajistí měření emisí v reálném čase, aby vozidla na silnicích v EU zůstala ekologická po celou dobu svého provozu. Iniciativa je součástí závazku EU urychlit přechod k udržitelné a inteligentní mobilitě.

 

Dokument ke stažení: