Více času na podstatné

Evropská komise: Česko odsunem zákazu skládkování až na rok 2030 porušuje unijní pravidla

22.10.2020 13:49

Dopis Evropské komise odpadovému expertu Hnutí DUHA potvrdil, že odsun zákazu skládkování z roku 2024 na rok 2030 je v rozporu s unijními pravidly. Podle skládkové směrnice z roku 1999 mají členské státy povinnost zajistit, že odpady ukládané na skládky musí být dotříděny tak, aby na skládkách nekončily recyklovatelné a biologicky rozložitelné odpady. Odpady v Česku se však skládkují bez úpravy i přesto, že tyto druhy odpadů obsahují.

“Dopis Evropské komise potvrdil, že Ministerstvo životního prostředí špatně pochopilo skládkovou směrnici EU. Aby se Česko vyhnulo finančnímu postihu, musí Senát vrátit zákon o odpadech Poslanecké sněmovně s požadavkem co nedřívějšího ukončení skládkování recyklovatelných a biologicky rozložitelných odpadů. Nejlépe v již avizovaném a v doposud platném roce 2024,” uvedl Ivo Kropáček, odpadový expert Hnutí DUHA.

Poslanecká sněmovna v září odmítla pozměňovací návrhy předsedkyně TOP 09 M. Pekarové-Adamové a poslance F. Elfmarka (Piráti) požadující ukončení skládkování recyklovatelných a biologicky rozložitelných odpadů v roce 2024. Nový zákon o odpadech, prodlužující skládkování recyklovatelných a biologicky rozložitelných odpadů o šest let déle - až do roku 2030, bude v následujících dnech posuzovat Senát.

Hlavní důvod pro dřívější ukončení shrnul ve Sněmovně poslanec Elfmark: “skládky přispívají ke změnám klimatu”. Poslankyně Pekarová-Adamová doplnila: “Česká republika přitom již dnes neplní požadavky směrnice Evropské unie o skládkách, která od roku 1999 požaduje skládkovat pouze upravený odpad a jen minimum odpadu biologicky rozložitelného… Není však důvod oddalovat zákaz skládkování recyklovatelných a biologicky rozložitelných odpadů. Díky předkládanému pozměňovacímu návrhu neskončí na skládkách mezi roky 2024 a 2030 nejméně 10 mil. tun komunálních odpadů.”

Od roku 1999 se Česko odvolává na možnost tříděného sběru jako formu zpracování odpadu před odvozem na skládku. Nicméně odpady z popelnic na směsný odpad žádným dalším zpracováním neprochází a končí přímo na skládce. Paul Speight z Generálního ředitelství pro životní prostředí Evropské komise v dopise píše: “Rád bych zdůraznil, že skutečnost, že v dané zemi existuje možnost tříděného sběru, nevylučuje povinnost zpracovávat odpady ukládané na skládky. Směsné odpady jsou v Česku nadále ukládány na skládky, takže tyto odpady musí být před uložením zpracovány extrakcí recyklovatelných odpadů a stabilizací biologicky rozložitelných odpadů, jak to požaduje čl. 6 písm. a) směrnice o skládkách odpadů, který byl vyložen v rozsudku Soudního dvora ve věci C-323/13 (Malagrotta). Tato povinnost by se stala bezpředmětnou, pouze pokud by tříděný sběr v dané zemi probíhal tak, že se recyklovatelné a biologicky rozložitelné odpady na skládky vůbec nedostanou.”

Za pozdní implementaci evropských směrnic již Evropská komise zahájila s Českou republiku řízení o nesplnění povinnosti, takzvaný infringement. Za ničení životního prostředí ukládáním recyklovatelných a biologicky rozložitelných odpadů na skládky hrozí České republice od Evropské komise vysoké finanční pokuty.

 

Dokument ke stažení:

CHAP 2019 3653 landfilling ban_IK .pdf (374617)