Více času na podstatné

Invakuace, hoření skládek, nanobezpečnost i to je letošní APROCHEM

27.02.2020 18:15

Rizikoví manažeři musí počítat s celou paletou rizik vyplývajících ze změn prostředí, změny klimatu, transformace evropské společnosti, dopadů geopolitiky, kybernetické bezpečnosti, generační obměny, aj. Cílem konference je prodiskutovat vybraná aktuální témata a poskytnout účastníků širší rozhled. 

Letošní ročník se zaměří na nové požadavky ochrany obyvatelstva. Např. směrem k vybavení tzv. strategických objektů, které budou definovány na základě usnesení vlády č. 710/2019 Sb. Jen 30 % těchto objektů je totiž vybaveno stabilními náhradními zdroji elektrické energie, přičemž jen 10 až 20 % má schopnost zajistit dlouhodobý provoz zdroje. Přednáška Kontejnerová energetická centra a externí přípojná místa odpoví na otázky, zda současný stav vybavenosti strategických objektů odpovídá potřebám doby.

Co Vám říká pojem invakuace? A přitom v praxi jde o nezbytnou a často používanou metodu ochrany obyvatel, tedy o zajištění přesunu osob z míst ohrožených mimořádnou událostí do bezpečných vnitřních prostorů. Příspěvek Invakuace - způsob ochrany osob při havárii představí nové přístupy k zajištění bezpečnosti pracovníků a okolních obyvatel významného zdroje rizika.

Pohled na současný stav zajištění legislativy prevence závažných havárií, vč. role územního plánování, bude dalším tématem. Při stávající praxi schvalování nové výstavby často dochází k výstavbě v blízkosti tzv. „podniků SEVESO“. S touto a dalšími změnami v bezprostředním okolí se podle zákona musí popasovat provozovatel zařízení v bezpečnostní dokumentaci. Co na kvalitu této dokumentace a procesu jejího schvalování říká posuzovatel odborného pracoviště VÚBP, v.v.i., se dozvíte v přednášce Viléma Sluky.

Inspirativní přednáška z pohledu praxe se bude zabývat průzkumem uplatnění analýzy rizik HAZOP v bezpečnostní dokumentaci. Přednáška odpoví na otázky: Jak často je tato metodika pro hodnocení rizik v praxi využívána a jak jsou analýzy kvalitní? Jak se kvalita posudků podepisuje na průběhu vyšetřování a době rozhodování soudů? Je možné se tak za stávající praxe sdílení informací poučit z havárií?

V praxi podpořené zákonem o geologických pracích se setkáváme s dvojím typem geologů. První disponují technickým zázemím a svoje posudky opírají o data naměřená nebo pozorovaná v terénu. Druzí pouze opisují starší texty bez jakékoliv znalosti místních poměrů a tím zakládají na obtížně řešitelné problémy. V příspěvku „Zákulisí práce hydrogeologa, aneb jak číst hydrogeologické posudky“ bude vysvětlen rozdíl mezi kvalitní a nekvalitní prací geologů a hydrogeologů, včetně způsobů, jak tento rozdíl může poznat obyčejný úředník.

Jsme svědky častého zahoření skládek, či zakládání nelegálních skládek dovezených nebezpečných odpadů. Samostatnou kapitolou je pak problematika odkališť. Příspěvek Odpady a havárie bude prezentovat několik případových studií, ve kterých došlo k haváriím s odpady v Česku, a upozorní na některé obecné problémy bezpečnosti s odpady souvisejícími.

Pozornost vyžaduje i problematika hasebních látek a také moderních způsobů zachytávání úniku nebezpečných chemických látek. Nejen nebezpečné látky, ale i hasební prostředky mohou být nebezpečné pro životní prostředí. Problematiku dekontaminace z pohledu HZS ČR představí Adam Hendrych. Přednáška bude obsahovat i podrobnější popis vybraných technických prostředků, kterými HZS ČR v současné době disponuje. Podstatná fakta budou v rámci prezentace průběžně ilustrována a okomentována prostřednictvím bohatého obrazového doprovodu.

Prudký rozvoj nanotechnologií, zejména v posledních letech, vyvolává čím dále více otázek o jejich bezpečnosti. Vedle nesporně pozitivního významu může však docházet i k negativním vlivům na zdraví člověka i životní prostředí. Aktuální otázky nanobezpečnosti rozebere Vladimír Adamec z Vysoké učení technického v Brně.

 

Konference TVIP 2020 se uskuteční ve dne 24. až 26. 3. 2020 v Hustopečích u Brna. Subkonference APROCHEM začne o den později, tj. 25. až 26. 3. 2020. Bližší informace, program a přihlášku naleznete na stránkách www.tvip.cz.