Více času na podstatné

Jaké jsou aktuální novinky v oblasti vědy, výzkumu a inovací?

27.02.2020 18:19

Pokud vás zajímá příprava hlubinného úložiště, nejnovější trendy odstraňování mikropolutantů z vody, moderní trendy obecních systémů odpadového hospodářství nebo unikátní technologie pyrolýz na zpracování pneumatik, pak byste měli zpozornět a 24. – 26. 3. 2020 si vyhradit čas.

Konference Týden výzkumu a inovací pro praxi a životního prostředí (TVIP 2020, www.TVIP.cz) i letos přinese řadu zajímavých příspěvků z oblasti výzkumu v celé šíři životního prostředí i aktuální informace z řízení a managementu nejen průmyslových rizik.

 

RADIOAKTIVNÍ ODPADY

Díky úzké spolupráci s Centrem výzkumu Řež a ÚJV Řež se na program konference po dvou letech vrací téma radioaktivních odpadů. Právě ÚJV Řež zpracovává a upravuje k bezpečnému uložení více než 90 % institucionálních radioaktivních odpadů vznikajících v ČR. O tom, jak v praxi funguje celý systém likvidace těchto odpadů zazní v přednášce Martina Strejce. Zároveň bude představena nová technologie zpracování kapalných odpadů metodou zahušťování a dekontaminace pevných odpadů abrazivním otryskáváním kovovou drtí.

U inovací zůstane i Róbert Horúcka, zástupce slovenské Jadrové a vyraďovací spoločnosťi, zkoumající nové metody úpravy velmi nízko a nízko aktivních radioaktivních odpadů s cílem splnit požadavky na jejich bezpečné zpracování a konečné uložení.
Pokud se ptáte, jaká to aktuálně vypadá s vybudování hlubinného úložiště radioaktivních odpadů v ČR, pak si nenechte ujít příspěvek Lucie Karáskové Nenadálové z Centra výzkumu Řež. Příspěvek obsáhne informace k aktuálnímu vývoji směřujícímu k zúžení počtu kandidátských lokalit s ohledem na ochranu obyvatel a životního prostředí a neopomine ani nejnovější výzkumné aktivity v oblasti ukládání radioaktivních odpadů.

Již řadu let se hovoří o budoucím nástupci jaderné energetiky v podobě jaderné fúze. Tou se zabývá řada světově významných výzkumných pracovišť, avšak do aplikace v běžné energetice jsme stále daleko. Výzkum Jaroslava Stoklasy z Centra výzkumu Řež se nezabývá snahou o ovládnutí řízené jaderné fúze, ale možnostmi recyklace a ukládání radioaktivních odpadů vznikajících u probíhajících výzkumů.
 
VODA

Stalo se již tradicí, že původní odpadová témata symposia Odpadové fórum doplnily i příspěvky zaměřené na ochranu vod a ovzduší. Ani letošní rok nebude výjimkou a účastníci se mohou těšit na řadu zajímavých příspěvků.
Téma sucha celosvětově rezonuje společností a bohužel ani průběh letošní zimy, kdy je sněhová nadílka velice skoupá, nenasvědčuje tomu, že by letošní léto nebylo ve znamení nedostatku a omezení zásob vody. O to důležitější se tak stává ochrana vodních toků a kvality pitné vody.

Martina Siglová ze společnosti EPS biotechnology, s.r.o. se ve své práci zaměřila na hrozby související s pesticidy a mikropolutanty s cílem ukázat možnosti řešení současné situace. Ta se v ČR stává již kritickou, jelikož po roce 2017 bylo evidováno 152 oblastí zásobovaných pitnou vodou s nadlimitním výskytem pesticidních látek. Poprvé tak v historii pesticidy předčily v minulosti tolik sledované dusičnany. Pro pesticidy postižené oblasti platí časově omezené mírnější hygienické limity. Ty byly nejčastěji stanoveny pro ukazatel acetochlor ESA a toto opatření se dotýká přes 250 tis. obyvatel ČR.

Inovativní řešení v podobě redukce mikropolutantů ve vypouštěných vodách nabízí výzkumný tým Tomáše Weidlicha z Univerzity Pardubice. Ten bude diskutovat možnost chemické degradace obtížně biologicky odbouratelných aromatických sloučenin s vázanou trifluormethylovou skupinou, široce využívanou v dnešních moderních léčivech a pesticidech. Pro jejich rozklad na příslušné biologicky mnohem lépe odbouratelné produkty je možné použít redukční proces, tzv. hydrodefluoraci, který blíže popíše ve své přednášce.

Na tuto přednášku naváže příspěvek Barbory Kamenické ze stejného pracoviště, jehož cílem je nalezení levnější alternativy za dnes používané aktivní uhlí pro odstranění perzistentních polyfluorovaných organických sloučenin z vod. Barbora Kamenická studovala adsorpci Flufenamové kyseliny na uhlíkatý materiál - biochar, včetně možnosti navýšení jeho sorpční kapacity pomocí komerčně dostupných iontových kapalin.

O tom, jak je důležité v budoucnu začít odpovědně a efektivně hospodařit s fosforem v duchu cirkulární ekonomiky, bude referovat Iveta Kotzurová ze společnosti ASIO TECH. V současné době se pro odstraňování fosforu z komunálních odpadních vod využívají metody srážení a recyklace fosforu je opomíjena. Vzhledem ke zvyšujícím se cenám fosforových komodit je vhodné začít o recyklaci více uvažovat. Jednou z možností je sorpce a následná recyklace z eluátu. Přednáška bude diskutovat vhodnost jednotlivých druhů sorbentů.

OVZDUŠÍ

V případě přednášek zaměřených na ochranu ovzduší bychom čtenáře rádi pozvali například na přednášku Jáchyma Brzeziny z ČHMÚ Brno, který se ve své práci zaměřil na negativní dopady na kvalitu ovzduší souvisejícími s výstavbou, která je stále intezivnější. Jeho prezentace ukáže, že v některých případech můžou být následky v některých lokalitách zcela dominantní.
Na téma pak naváže Pavel Buček z VŠB-TU Ostrava, který se zaměřil na využívání jednoduchých senzorovych jednotek při monitorování kvality životního prostředí a bude diskutovat možnosti jejich dalšího rozšíření.
 
VaV PRO OBĚHOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ

Oběhové hospodářství, nebol-li téma zaměřené na cirkulární ekonomiku, je nejmladší součástí symposia. Téma prostupuje řadou přihlášených příspěvků, jak bylo mj. zmíněno v případě příspěvku společnosti ASIO TECH.

Marek Holba z uvedené společnosti obohatí konferenci o případovou studii zabývající se aplikací odpadní kyselé syrovátky na zemědělskou půdu. Příspěvek má poukázat na možnosti aplikace cirkulární ekonomiky v zemědělských podmínkách, kdy jako zdroj deficientního uhlíku v půdě lze využít alternativního zdroje, který je v současné době definován jako odpad.

Zavádění prvků oběhového hospodářství do systémů nakládání s odpady má za cíl především zvýšit materiálové využití odpadů a omezit skládkování. Základním pilířem je větší efektivita separovaného sběru odpadů u občanů. Veškerý separovaný odpadu však není možné (po technické nebo ekonomické stránce) recyklovat, tj. materiálově využít. Příspěvek Jaroslava Pluskara z VUT Brno se bude zabývat optimálním nastavením míry separace s vazbou na následné nakládaní s přihlédnutím na environmentální a ekonomické dopady.

Z trochu jiného soudku pak bude příspěvek Jana Skolila ze společnosti CLASSIC Oil, s.r.o., která úspěšně provozuje recyklační linku na použité nemrznoucí směsi a chladicí kapaliny na bázi glykolů. Příspěvek popíše osobní zkušenosti se získáváním a čerpáním dotací na pořízení technologie a upozorní i na panující bariéry státní instituce ve výběrových řízeních zabraňujících vyšší míře využití recyklátů.
 
ODPADY

Odpady tvoří tradiční a nejobsáhlejší část symposia. Témata reflektují současný vývoj odpadového hospodářství v ČR, kdy situaci například charakterizuje velmi pomalý posun ve vyšších úrovních hierarchie nakládání s odpady, a to zejména z důvodu zaměření se na tzv. velké projekty.

Příspěvek Jana Krišpína z EVECO Brno, s.r.o. se bude zabývat koncepčním řešením odpadového hospodářství mikroregionu. To doplňuje třídicí linku na separovaný plast o zařízení na energetické využití materiálově nevyužitelných výmětů EVECONT a dále ČOV o zařízení na sušení a vypalování kalů s cílem produkovat minerální materiál bohatý na biodostupnou složku fosforu.
U obecních systémů odpadového hospodářství zůstane i přednáška Jakuba Johna z VIA ALTA, a.s. Ten upozorní, že stávající recyklační cíle budou brzy zpřísněny. Návrh novely zákona o obalech počítá s cílem recyklace železných obalů od r. 2021 ve výši 55 %. Bohužel ne všechny odděleně sebrané odpady jsou ekonomicky zhodnotitelné, proto se tedy dotřiďují. Naštěstí ukáže, že i jednoduchá úprava stávající třídicí linky pro sdružený sběr plastů a kovů do žluté popelnice může být ekonomicky výhodným řešením.

Přestože je všeobecně známo, že stavební a demoliční odpady mají největší podíl na produkci odpadů, množství aplikací a recyklačních kapacit příliš nepřibývá. Světlou výjimkou je linka na recyklaci sádrokartonového odpadu, jehož recyklace se stává celosvětovým problémem souvisejícím se stále rostoucí oblibou suché výstavby. Zdeněk Prošek z ČVUT v Praze seznámí posluchače se zkušenostmi s recyklací sádrokartonových desek vznikajících při výrobě v závodu Počerady.

Limity recyklace kolikrát naráží na problémy s nadlimitními obsahy sledovaných látek v recyklovaných výrobcích. Příspěvek Marka Stafa z VŠCHT v Praze shrnuje možná rizika plynoucí ze zpracování odpadních polymerů obsahujících zejména halogenované zpomalovače hoření a další halogenované sloučeniny. Předmětem jeho výzkumu je pyrolýzní aparatura navržená na odstraňování halogenů z primárního pyrolýzního plynu. Samotná pyrolýza je totiž uvažována jako alternativa v případě odstraňování problematických odpadních plastů.

U pyrolýzy zůstane i Lászlo Farkaš z DRON Industries, s.r.o., který posluchače seznámí s jednou z mála v praxi fungujících technologií termické surovinové recyklace. Konkrétně je zařízeno určeno především na zpracování použitých pneumatik. Unikátnost zařízení spočívá v kontinuálním chemickém procesu se stabilními produkty vysoké kvality. Na ohřívání reaktoru se používá vlastní recyklovaný plyn z procesu spalující se v plynových hořácích nainstalovaných v peci.