Více času na podstatné

Konzultace: Metody pro stanovení seznamu odvětví a pododvětví, u nichž hrozí značné riziko uhlíku v období 2021-2030

04.01.2018 15:08

Evropská komise vypsala konzultaci týkající se výběru metod pro stanovení seznamu odvětví a pododvětví, u nichž hrozí značné riziko uhlíku v období 2021-2030. Termín pro vyjádření je stanoven na 12. února 2018.

V roce 2014 poskytla Evropská rada strategické pokyny týkající se klimatu a energetiky v roce 2030 a uznala význam systému EU pro obchodování s emisemi (EU ETS) jako hlavního nástroje k dosažení cílů EU v oblasti snižování emisí. Evropští lídři zjistili, že bezplatné přidělování do průmyslu bude pokračovat i po roce 2020, dokud se v ostatních významných ekonomikách nedosáhne srovnatelného úsilí.

Volná alokace je proto přechodným opatřením určeným k řešení rizika úniku uhlíku, které je definováno jako riziko zvýšení celosvětových emisí po přemístění průmyslu v důsledku politik v oblasti klimatu do třetích zemí bez omezení nebo omezených emisí uhlíku.

Komise s podporou členských států provede posouzení všech relevantních odvětví pro stanovení úrovně expozice a poté vypracuje tzv. Seznam úniků uhlíku. Odvětví a pododvětví, které jsou považovány za nejvíce vystavené tomuto riziku, dostanou vyšší úroveň bezplatného přidělování.

Rámec pro posouzení úniku uhlíku bude stanoven směrnicí o ETS, včetně kritérií a prahových hodnot pro posouzení a možných typů hodnocení s příslušnými podmínkami. Tyto otázky se proto v tomto dotazníku nezabývají, ale místo toho se soustředí na řadu aspektů, které je třeba objasnit před tím, než se cvičení může uskutečnit. Nevyřešenými otázkami jsou specifické metodologické volby.

Další informace naleznete ZDE