Více času na podstatné

Miloš Zeman: Jsem velký zastánce jaderné energetiky a odpůrce solárních a větrných elektráren

10.12.2012 14:05

S blížícími se prezidentskými volbami EurActiv.cz připravil sérii rozhovorů s prezidentskými kandidáty. Dozvíte se například, co si jednotliví uchazeči myslí o  energeticko-klimatických otázkách. Jako první odpovídal Miloš Zeman.

 

Je známo, že současný prezident se rád vyjadřuje ke klimaticko-energetické politice EU. Někdo tvrdí, že zelená evropská politika je přínosná, protože pomáhá ekonomickému růstu, podle jiných je však nevýhodná pro průmyslové podniky. Jaký je Váš názor na tuto oblast?

Před chvílí jsme si vymezili oblast, ve které jako eurofederalista s Václavem Klausem nesouhlasím, ale budete se divit, v tomhle máme stejný názor. Jsem velký zastánce jaderné energetiky a odpůrce solárních a větrných elektráren. 

 

Česká vláda prosazuje názor, že jaderná energie je pro českou energetiku do budoucna to nejlepší řešení. Na druhé straně řada expertů poukazuje na to, že jádro z ekonomického hlediska nemusí být tolik výhodné a pro jeho finanční podporu pravděpodobně budou potřeba kompenzační mechanismy. Mimo to existují také vedlejší náklady, jako je skladování jaderného paliva…

Víte, že Česká republika je jedinou členskou zemí EU, která má ložiska uranu? Světová cena uranu se za posledních deset let zhruba zdesateronásobila. Proč nevyužít této komparativní výhody? Proč neexportovat uran i do dalších zemí, které používají jadernou energetiku? Sklady vyhořelého jaderného paliva jsou projektovány na padesát let a mají extrémní kapacitu, takže za padesát let se ani nezaplní. Jako prognostik Vám mohu říci, že se počítá s tím, že do té doby bude fungovat termojaderná fúze. Kromě toho vzniknou i rychlé množivé reaktory, které budou zpracovávat vyhořelé palivo. To se tak nebude zakopávat do země, ale bude se recyklovat a znovu používat. Jestliže se máme bavit o padesátiletém horizontu, tak si myslím, že jaderná energetika je jediné reálné řešení. Mám velmi rád malé vodní elektrárny, ale těmi českou energetiku nespasíme. 

 

U nás jsou obnovitelné zdroje vnímány negativně zejména kvůli tomu, jak byla zákonem nastavena jejich podpora. Když ale odhlédneme od toho, že se jednalo o chybu českého zákonodárství, existují názory, že v blízké budoucnosti mohou být obnovitelné zdroje ve srovnání s dalšími zdroji zcela konkurenceschopné. Nemůže se stát, že kvůli svému postoji k těmto zdrojům Česká republika ztratí tempo s určitým evropským trendem, jak tvrdí například environmentální organizace? 

Zamysleme se nad tím, co to vůbec obnovitelné zdroje jsou. Když vynecháme hydropotenciál a přílivové elektrárny, tak nám jako dvě dominantní formy zůstanou větrníky a solární panely. Solární panely nám dodávají energii, když svítí slunce, akumulace jejich energie je minimální. Totéž platí pro větrné elektrárny, když fouká vítr. My ale energii potřebujeme pořád a nejvíc v zimě. Problém je v tom, že když nebude foukat vítr a nebude svítit slunce, je potřeba udržovat zálohovou kapacitu klasických elektráren. Plus je tu ještě jeden problém, který už málem vyřadil naši přenosovou soustavu. Když na severním pobřeží Německa fouká vítr a do německé přenosové sítě se dostane šíleně velké množství přenosové energie, kterou přitom vůbec nepotřebujeme, může to spálit všechny transformátory a celá země zhasne. 

 

Podle některých by podobné problémy mohla vyřešit více integrovaná energetická politika. Myslíte si, že by se v tomto ohledu měla Evropa více koordinovat?

Určitě ano, to jsme se zase vrátili ke zmiňovaným infrastrukturám. Na rozdíl od jednotných evropských záchodů jsem pro jednotnou evropskou energetickou soustavu. Stejně tak podporuji jednotný evropský dopravní nebo informační systém.

 

Celý rozhovor s Milošem Zemane si můžete na EurActiv.cz přečíst ZDE.

 

Zdroj: EurActiv.cz