Více času na podstatné

Městský soud v Praze bude opět řešit žalobu spolků kvůli Temelínu

08.02.2018 17:28

Městský soud v Praze musí opět řešit žalobu spolků kvůli potenciálnímu rozšíření Temelína. Nejvyšší správní soud (NSS) podruhé vyhověl kasační stížnosti Jihočeských matek, Občanské iniciativy pro ochranu životního prostředí a sdružení Calla.

Městský soud žalobu spolků nejprve v roce 2015 odmítl z procesních důvodů, loni ji pak zamítl pro nedůvodnost. NSS zrušil první a nyní i druhý verdikt, plné znění svého nového rozsudku ale zatím nezveřejnil, má na to měsíční lhůtu.

Původní žaloba spolků konkrétně směřovala proti rozhodnutí, jímž Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) povolil umístění zvažovaného třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny Temelín. "V ní jsme napadli jak procesní chyby SÚJB při vydání zmíněného povolení, tak i nepřevzetí podmínek stanoviska EIA a vady procesu EIA," uvedl předseda sdružení Calla Edvard Sequens.

Ekologičtí aktivisté upozorňovali například na nedostatky ve variantním posouzení záměru nebo podle nich neúplné posouzení kumulativních a synergických vlivů.

Ministerstvo životního prostředí se podle žaloby také náležitě nevypořádalo s námitkami nevládních organizací. Žaloba ovšem formálně směřovala až proti následnému rozhodnutí SÚJB, její dřívější podání předpisy neumožňovaly. Taktéž postup SÚJB považovali ekologičtí aktivisté podle dřívějšího vyjádření za netransparentní.

Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky v ČR počítá se stavbou jednoho jaderného bloku v Dukovanech a jednoho v Temelíně s možností rozšíření na dva bloky v obou elektrárnách. Přednost má podle dlouhodobých vyjádření vládních představitelů stavba bloku v Dukovanech.

ČEZ už v minulosti vypsal tendr na dostavbu dvou bloků v Temelíně, ovšem zase jej zrušil. Hlavním důvodem bylo, že stát neposkytl na stavbu garance a že kvůli podmínkám na trhu s elektřinou klesla rentabilita projektu. Odhady nákladů na dostavbu se pohybovaly mezi 200 a 300 miliardami korun.

 

 

Zdroj: ČTK