Více času na podstatné

MF přispěje malým obcím půl miliardy korun na investice do vodního hospodářství

18.10.2017 13:15

Ministerstvo financí poskytne Ministerstvu zemědělství 500 milionů korun na posílení investičních programů v oblasti vodního hospodářství v malých obcích. Finanční prostředky budou směřovat do programů, u kterých již proběhly výzvy, a na již připravené a schválené akce, které lze zahájit a některé i realizovat do konce roku 2017. Jejich financování se podařilo zajistit v rámci rozpočtových úspor dosažených v kapitolách spravovaných Ministerstvem financí.

„Státní kasa bohužel není v takovém stavu, abychom mohli vyhovět všem požadavkům na posílení investic. Rozhodli jsme se ale vyjít vstříc alespoň malým obcím, protože spousta jejich projektů na potřebnou výstavbu či opravy vodovodů a kanalizací nebo čistíren odpadních vod je již zpracována a schválena,“ uvedl ministr financí Ivan Pilný.

Na tom, že Ministerstvo financí přispěje na výstavbu či technické zhodnocení vodovodů, kanalizací a stavební akce na drobných vodních tocích a nádržích v malých obcích částkou 500 milionů korun, se zástupci Ministerstva financí a Ministerstva zemědělství dohodli v druhé polovině září. Tomu předcházelo detailní posouzení možného rozpočtového posílení investic vlády napříč jednotlivými resorty, které zpracovalo Ministerstvo financí a které bylo projednáno vládou.

Dalších 500 milionů korun na realizaci těchto projektů zajistilo Ministerstvo zemědělství z nevyužitých rozpočtových prostředků z minulých let změnou jejich účelu.