Více času na podstatné

Milionovou pokutu za porušení zákona o odpadech uložili inspektoři ČIŽP z Ostravy

03.08.2020 08:35

Inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP)  z oddělení odpadového hospodářství v Ostravě  uložili pokutu milion korun společnosti AMAZE AGENCY s.r.o. za porušení zákona o odpadech. Firma provozovala mobilní zařízení ke sběru a výkupu odpadů a zařízení ke sběru a výkupu ostatních a nebezpečných odpadů v Sedlnici na Novojičínsku v rozporu se schválenými provozními řády.

Kontrola ČIŽP provedená v říjnu a listopadu 2019 prokázala několik pochybení. Provozovatel v letech 2017 – 2019 vůbec nevedl provozní deníky, jak mu ukládají schválené provozní řády. V roce 2019 také vůbec nevedl průběžnou evidenci o odpadech a způsobech nakládání s nimi, i když s nimi prokazatelně nakládal v obou zařízeních. Zařízení ke sběru a výkupu ostatních a nebezpečných odpadů nebylo označeno informační tabulí čitelnou z veřejného prostranství, místo nakládání - sklad přijatých odpadů, rozpouštědel, kde byly umístěny kontejnery, dvousetlitrové sudy a soudky s odpady, nebylo vybaveno identifikačními listy nebezpečného odpadu.

„Došlo k ohrožení životního prostředí, protože vybavení místa nakládání s nebezpečným odpadem identifikačním listem tohoto odpadu je velmi důležité při běžné každodenní manipulaci s ním. Listy poskytují nezbytné údaje o vlastnostech nebezpečných odpadů, bezpečnostních opatřeních při manipulaci, skladování, ale i při nehodách, haváriích a požárech. Jejich absence představuje potenciální ohrožení životního prostředí i ohrožení zdraví lidí,“ řekl Karel Kozubek, ředitel Oblastního inspektorátu Ostrava.

Pokuta milion korun byla společnosti AMAZE AGENCY s.r.o. uložena příkazem, proti kterému nebyl podán odpor a sankce tak 26. března 2020 nabyla právní moci.