Více času na podstatné

Na sobotu připadá den recyklace baterií, Česko ve sběru patří ke špičce

08.09.2017 12:00

Ve zpětném odběru baterií patří Česko k nejlepším státům v Evropské unii. Loni domácnosti a firmy odevzdaly 1638 tun baterií a akumulátorů, což je 45 procent těch, které byly dány do oběhu. Podpořit sběr a recyklaci má Evropský den recyklace baterií, který připadá na sobotu. Nezisková organizace pro jejich zpětný odběr Ecobat v tiskové zprávě uvedla, že na toto téma upozorňuje "recyklojízdou" napříč Českou republikou.

V Česku v posledních letech počet vytříděných baterií stoupal. Podle normy EU se má vytřídit 45 procent tohoto odpadu, což se v Česku loni podařilo. K loňskému výsledku 1638 tun odevzdaných baterií posloužilo 20.546 odběrných míst. I letos to vypadá, že se normu podaří naplnit. Ke konci pololetí Ecobat evidoval 818.404 kilogramů baterií odevzdaných k recyklaci.

Podle informací Ecobatu se z každých 100 kilogramů odevzdaných baterií dá získat 65 kilogramů suroviny s obsahem kovu. Z vytříděných baterií se po recyklaci stává materiál pro střešní okapy, popelnice, příbory, sklokeramické desky nebo třeba CD a DVD nosiče.

Evropskou normu 45 procent se loni kromě Česka podařilo splnit například ještě Belgii, Nizozemsku nebo Finsku. Normu naopak neplní v Portugalsku, Španělsku a Itálii. "Norma je velmi přísná a není snadné ji splnit. Nám se to povedlo především díky tomu, že osvěta pro recyklaci baterií je dlouhodobá," uvedl jednatel Ecobatu Petr Kratochvíl.

Jana Čechová z PR agentury Open Communication, která zastupuje Ecobat, uvedla, že recyklaci má podpořit "recyklojízda" Českem. Na tu vyjeli zástupci Ecobatu 5. září z Aše. Chtějí navštívit školy a úřady v 23 městech. Jízda skončí 14. září v obci Bukovec v Moravskoslezském kraji.

Předloni se v Česku povedlo vytřídit 35 procent baterií, v roce 2014 to bylo 32 procent a o rok dříve také 32 procent. Loni, kdy toto číslo stouplo na 45 procent, se nejvíc vytříděných baterií podařilo zajistit díky firmám a obchodům. Přes tyto dva sběrné kanály zamířilo k recyklaci 65 procent z celkového množství vytříděných baterií. Náklady na třídění dosáhly loni zhruba 35 milionů korun.