Více času na podstatné

Nové inteligentní osvětlení v huti uspoří ročně 3050 tun CO2 a více jak 80 procent nákladů

11.01.2018 12:26

V areálu ArcelorMittal Ostrava proběhla rekonstrukce osvětlení v hodnotě 16 milionů korun. 905 kusů původních halogenových a zářivkových zdrojů nahradilo moderní, úsporné LED osvětlení. To ročně uspoří 3050 tun CO2 a oproti původnímu řešení sníží spotřebu elektřiny o 3016 MWh, tedy o 81 %.

„ArcelorMittal Ostrava dlouhodobě pracuje na snižování svého vlivu na životní prostředí, a to nejen ve výrobních, ale i souvisejících činnostech. Projekt rekonstrukce osvětlení je významným krokem nejen v úspoře oxidu uhličitého, ale také ve snižování naší energetické náročnosti a nákladů na údržbu,“ hodnotí význam investice Aditya Nath Sen, ředitel pro investice v ArcelorMittal Ostrava.

Rekonstrukce osvětlení proběhla ve všech podjezdech a na chodnících vedoucích podél silnice spojující hlavní bránu a bránu Zářičí a v halách provozu Svodidla a důlní výztuže, jehož součástí jsou pracoviště od předvýrobní přípravy až po výstupní kontrolu finálních výrobků. Montáž se prováděla za plného provozu.

„Modernizace osvětlení přináší velkým průmyslovým závodům, jako je ArcelorMittal Ostrava, nejen úsporu provozních a servisních nákladů, ale také umožňuje pohodlné nastavení světel podle momentálních potřeb,“ uvedl generální ředitel společnosti ČEZ ESCO Kamil Čermák, která byla dodavatelem osvětlení a systému řízení svítidel. Další výhodou je, že se rapidně sníží množství poruch.

Nové vnitřní i venkovní osvětlovací systémy byly navrženy na míru jednotlivým výrobním procesům, kdy každý vyžaduje jinou míru světelnosti. Zároveň reagují na intenzitu denního světla a umožňují zvyšovat nebo snižovat míru svítivosti podle slunečního osvitu.

„Nové osvětlení má také mnohem delší životnost, bude snadnější na údržbu a slibujeme si od něj i významné zlepšení bezpečnosti,“ dodává Jiří Chvalina z oddělení investic ArcelorMittal Ostrava, který měl celý projekt na starosti.

ArcelorMittal Ostrava a.s. patří do největší světové ocelářské a těžařské skupiny ArcelorMittal. Ročně vyrábí více než 2 miliony tun oceli, která se uplatňuje zejména ve stavebnictví a strojírenství. Je největším výrobcem silničních svodidel v Česku. Kromě tuzemského trhu dodává své výrobky do více než 40 zemí světa. ArcelorMittal Ostrava a její dceřiné společnosti mají téměř 7000 zaměstnanců.