Více času na podstatné

Nové prováděcí nařízení objasňuje lhůty pro aktualizaci registračních dokumentací

22.10.2020 14:29

Bylo zveřejněno prováděcí nařízení Komise (EU) 2020/1435 ze dne 9. října 2020 o povinnosti žadatelů o registraci aktualizovat registrační údaje podle nařízení REACH. Nařízení vstupuje v platnost v prosinci 2020.

Evropská komise objasnila, kdy musí společnosti aktualizovat své registrační dokumentace podle nařízení REACH. Ve většině případů je pro aktualizaci bez zbytečného prodlení stanovena tříměsíční lhůta, u složitějších případů mohou být stanoveny lhůty až dvanáct měsíců.

Nařízení REACH (čl. 22 odst. 1) vyžaduje, aby společnosti aktualizovaly své registrační údaje z vlastního podnětu bez zbytečného prodlení v případě, že se změní informace o chemických látkách, množstevním rozmezí nebo informace o společnosti.

Lhůty stanovené v prováděcím nařízení pro jednotlivé případy aktualizace bez zbytečného prodlení:

  • tříměsíční lhůta platí pro administrativní aktualizace jako je změna statusu nebo totožnost žadatele o registraci, změny ve složení látky, změny v množstevním rozmezí včetně zastavení výroby nebo dovozu;
  • pro složitější aktualizace platí lhůta šesti, devíti nebo dvanácti měsíců, například když se změní klasifikace a označení látky bez harmonizované klasifikace nebo dojde ke změnám ve zprávě o chemické bezpečnosti nebo v pokynech pro bezpečné použití;
  • pokud existuje více důvodů pro aktualizaci, je vyžadováno pouze jedno podání a platí nejdelší lhůta.

Tyto lhůty platí také pro změny u látek, které byly oznámeny již podle směrnice 67/548/EHS (NONS) a které jsou považovány za registrované podle REACH.

Společnostem se doporučuje zavedení monitorovacích systémů, které umožní rychle identifikovat změny a zajistit, aby byly registrační údaje vždy aktuální. O všech změnách by měly být vedeny záznamy, které by prokázaly příslušným vnitrostátním orgánům, že u všech látek byly provedeny nezbytné aktualizace.

Za průběžnou aktualizaci společně předložené části registrace jsou odpovědní všichni spoluregistranti (hlavní žadatelé a jednotliví členové). Žadatelé o registraci musí zajistit, aby pro tuto činnost měli uzavřenou dohodu o spolupráci a sdílení nákladů.

Další informace jsou dostupné na internetových stránkách ECHA a v aktualizovaných pokynech pro registraci, které budou zveřejněny v první polovině roku 2021. Obecné rady mohou společnosti získat také na helpdesku ECHA.

 

Další informace: