Více času na podstatné

Novela zákona o IPPC míří zpět ze senátu do poslanecké sněmovny

01.02.2013 10:45

Senát PČR včera projednal návrh zákona, kterým se mění zákon č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně některých zákonů (zákon o integrované prevenci) s výsledkem jednání - pozměňovací návrhy (usnesení č. 92).

Pozměňovací návrhy senátu posoudí poslanci na následující schůzi, protože pokud Senát zákon vrátil s pozměňovacími návrhy, hlasuje Sněmovna o pozměněném návrhu nejdříve za 10 dnů (ke schválení stačí prostá většina). V opačném případě hlasuje o původním znění zákona. Ten musí být potvrzen nadpoloviční většinou všech poslanců. Nejbližší poslanecká schůze je naplánována již na příští týden v úterý 5. února.

Zeptali jsme se na stanovisko Ministerstva životního prostředí k pozměňovacímu návrhu. Ministerstvo sdělilo, že "Pozměňovací návrh se týká znění jedné z kategorií činností uvedených v příloze č. 1 (konkrétně kategorie 4.1.h). Vzhledem k tomu, že je z pohledu Ministerstva životního prostředí navrhovaná změna nesystémová, znamenala by zúžení příslušné kategorie a snížila vymahatelnost zákona o integrované prevenci, bylo stanovisko Ministerstva životního prostředí k pozměňovacímu návrhu negativní. Lze předpokládat, že Ministerstvo životního prostředí setrvá na uvedeném stanovisku i nadále."

Cílem novely je mj. zefektivnění povolovacích procesů a posílení aplikace nejlepších dostupných technik. Dle požadavků Evropské komise měla být novela účinná do 7. ledna 2013.