Více času na podstatné

Svaz průmyslu jedná s vládou, aby největším průmyslovým firmám stát snížil příspěvek na obnovitelné zdroje

12.02.2013 18:09

Hutě, ocelárny a sklárny bojují o to, aby už od léta platily nižší příspěvek na obnovitelné zdroje než ostatní firmy a domácnosti. IHNED.cz to řekl prezident svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. Spolu s expertní skupinou z ministerstva průmyslu a obchodu navrhují pro firmy se spotřebou nad 20 GWh ročně zachování nižší loňské sazby příspěvku na obnovitelné zdroje, která je proti letošní o čtvrtinu nižší. Rozdíl ve výši jedné až dvou miliard korun by měl být zaplacen ze státního rozpočtu. Jednání s ministrem financí Miroslavem Kalouskem již proběhla, o konečné podobě opatření se ale rozhodne až v červnu. Strany jednají o tom, aby výše příspěvků na obnovitelné zdroje, která je teď stanovena na 583 Kč/MWh, bude pro ty největší odběratele snížena zhruba o čtvrtinu na 420 Kč/MWh, tedy na úroveň loňského roku.

 

Důležité výroky J. Hanáka v rozhovoru:

  • Hledáme řešení, nejprve pro rok 2013, ale hlavně do budoucna, které by nepoškozovalo oprávněné zájmy majitelů solárních elektráren, například kvůli důvěryhodnosti vůči zahraničním investorům.
  • Také bychom rádi, aby se vybrané finanční prostředky na OZE soustředily na jednom místě, například ve státním fondu, aby bylo zajištěno jejich využití.
  • Když se podíváme, co příspěvek na obnovitelné zdroje udělal s cenami elektrické energie i v porovnání s Evropou, tak si myslím, že je to nepředstavitelně vážný problém. Nejvíce to samozřejmě zasáhlo obory s vysokou spotřebou, jako jsou hutnictví, zpracovatelský průmysl, chemie, ale i takové elegantní obory, jako je sklářství a porcelánky. Každé procento zvedá největším firmám náklady o stovky milionů korun.
  • I z našich průzkumů, které si děláme u firem ve spolupráci s ČNB, jasně vyplývá, že ceny elektrické energie vidí na na straně vstupů jako problém, který ohrožuje jejich schopnost konkurovat.
  • Modernizovat a snížit tak spotřebu se snaží firmy dlouhodobě.
  • Za byznys bych řekl, že chyby je třeba hledat především u politiků.

 

Celý rozhovor s prezidentem svazu průmyslu a dopravy J. Hanákem čtěte ZDE.

 

Zdroj: iHNED.cz