Více času na podstatné

V Madridu začíná klimatický summit

02.12.2019 09:16

V Madridu dnes začíná Konference OSN o změnách klimatu (COP25), která se bude věnovat boji proti globálnímu oteplování. Navazuje na zářijový klimatický summit OSN v New Yorku, potrvá do 13. prosince. Českou delegaci na úvodním dni zasedání povede premiér Andrej Babiš, kterého doprovází ministr životního prostředí Richard Brabec.

Konference, jejímž tématem jsou způsoby uplatňování pařížské klimatické dohody z roku 2015, se koná pod heslem #Time for action. Zdůrazňuje tak, že je čas jednat. Je otázkou, zda účastníci vyslyší výzvy milionů mladých lidí, kteří v posledních měsících vycházejí do ulic inspirováni šestnáctiletou švédskou aktivistkou Gretou Thunbergovou, aby přiměli politiky k důslednější ochraně životního prostředí a snižování emisí.

Babiš na úvod debaty vystoupí s projevem o úsilí České republiky v tažení proti klimatických změnám. Během odpoledního bloku jednání se pak delegáti budou věnovat otázkám snižování uhlíkových emisí, budování bezpečnějšího světa a klimatickým aktivitám zaměřeným na lidi.

 

Čtěte také:

Česko chce miliardy na snižování emisí nad rámec kohezních fondů EU (2.12.2019)

Evropský parlament vyhlásil v Unii klimatickou nouzi (28.11.2019)

Brabec: Rázné snížení emisí v Evropě je jen přesune jinam. A světu to nepomůže (28.11.2019)