Více času na podstatné

Ve dnech 20. - 21. 11. 2009 proběhla specializovaná výstava Zelená úsporám

04.12.2009 11:11

Ve dnech 20. - 21. 11. 2009 proběhla v ČSOB Pojišťovně v Pardubicích výstava ZELENÁ ÚSPORÁM. Návštěvnici výstavy konzultovali své dotazy k dotačnímu programu Státního fondu životního prostředí Zelená úsporám na konzultačních místech SFŽP i dalších vystavovatelů – 24 firem ze seznamu odborných dodavatelů SFŽP (viz. SEZNAM VYSTAVOVATELŮ).

·  Státní fond životního prostředí ČRwww.sfzp.cz

·  Česká komora autorizovaných inženýrů a technikůwww.ckait.cz

·  ADAT s.r.o.www.stavbaodzakladu.cz

·  ASTING CZ PASIVNÍ DOMY s.r.o.www.asting.cz

·  A.R. OKENNÍ TECHNIKA spol. s r.o.www.arokna.cz

·  BAHAL ČR a.s.www.bahal.cz

·  Baumit spol. s r.o.www.baumit.com

·  Barx Energy s.r.o.www.barxenergy.cz

·  ČeCh projekt s.r.o.www.cechprojekt.cz

·  DEMVED a.s.www.slunecniceIN.cz

·  ELEKTROSERVIS Hodr a spol., s.r.o.www.elektro-hodr.cz

·  IRBOS s.r.o.www.irbos.cz

·  IZOS Litomyšl s.r.o.www.izos.net

·  Haku spol. s r.o. Prosetín
·  Topenářství-Šikl-Ledvina  www.topeni-solarni-panely.cz

·  Marhold a.s.www.marhold.cz

·  PROPULS SOLAR, s.r.o. www.propuls.cz

·  RENARDS dotační, s.r.o.www.renards.cz

·  Stav.Servis Lakam s.r.o. www.lakam.cz

·  Sound Cafe s.r.o.

·  Saint - Gobain Weber Terranova a.swww.weber-terranova.cz

·  Termo + holding a.s.www.termoholding.cz

·  TM OKNA s.r.o.www.tmokna.cz

·  Veskom, spol. s r.o.www.veskom.cz

·  Zbyněk Oplištilwww.oplistil.cz

·  ŽDB GROUP a.s. / VIADRUSwww.viadrus.cz



Dne 21. Listopadu 2009 se v rámci výstavy Zelená úsporám proběhly dva semináře na téma Zelená úsporám aktuálně. Na semináře se přihlásilo 57 účastníků a zúčastnili se jich i návštěvníci výstavy.

Zastupující Státního fondu životního prostředí, zdůraznil možnost využití dotace i na energetické zhodnocení budovy a projekt – což například u rodinného domu činí dvakrát deset tisíc korun. U bytových domů jsou tyto dotace ještě vyšší. Prozatím je vyčerpáno z plánovaných padesáti miliónů korun na energetické zhodnocení a projekt deset miliónů korun. Celý program Zelená úsporám přitom trvá do 31.12.2012.

SFŽP shrnul změny v žádostech o dotaci – místo procentuální výše dotace v kombinaci s částkou dotace na metr čtvereční, je jednoduše zavedena částka dotace na metr čtvereční. Po navýšení dotací tak například při celkovém zateplení rodinného domu můžete získat z dotace Zelená úsporám 1.550,- Kč na metr čtvereční  (následná energetická náročnost domu do 70 kWh/m2/rok).

„Soustřeďujeme se na poskytování komplexního pohledu na věc, protože chceme, aby naši klienti měli jasné informace o nejvyšších možných dotacích z programu Zelená úsporám. Bereme v potaz jak finanční možnosti klienta, tak maximální energetickou úsporu, ale i výhled do budoucna. Nedávno jsme například zvýšením dosud nevyužité obytné plochy domu dokázali investorům získat navýšení příslibu dotace o 100%, “ říká Dušan Kačmarik, který na semináři vystoupil za pardubickou stavební firmu Adat, která je v seznamu certifikovaných dodavatelů Zelená úsporám.

Miloš Hutnik, zástupce výrobce zateplovacích systémů ukázal na semináři, že ETICS čili vnější tepelně izolační kompozitní systém, který jeho firma dodává, je certifikován jak podle českých, tak podle evropských norem. Získání certifikátů trvá půl roku až dva roky, čili certifikace nejsou vydávány jen tak a opravdu prokazují kvalitu materiálů, které firma dodává na trh.

Miloš Hutnik uvedl několik správných příkladů zateplování, ale také několik špatných příkladů zateplování provedených neodborně – poukázal tím na fakt, že je-li zateplování provedeno špatně, bez použití certifikovaného systému, mohou investoři zažít opravdu horké chvíle.

Jan Kozák ze Státního fondu životního prostředí k tomu říká: „důvod, proč uvádíme seznamy certifikovaných výrobců a dodavatelů a nepodporujeme úpravy svépomocí je ten, že takto alespoň můžeme kontrolovat práci firem, a tím peníze, které v programu poskytujeme. Firmy uvedené v seznamu na www.zelenausporam.cz prokázaly, že jsou schopny dodat kvalitní materiály a realizovat odborně.“

Fakta:

Státní fond životního prostředí poskytuje od 1. dubna 2009:

Pro rodinné domy poskytuje tyto formy dotace:

A: Celkové nebo dílčí zateplení

B: Výstavbu rodinného domu v pasivním standardu (do spotřeby 20 kWh/m2)

C: Obnovitelné zdroje energie

Kombinací opatření můžete dosáhnout dotačního bonusu.

Vyřízení žádosti – tj. příslibu trvá 60 dní, pokud jsou žádosti správně vyplněny.

Pokud dostanete příslib, musíte provést opatření od získání příslibu do určitého časového intervalu – podle druhu čerpání. Například zateplení do 18 měsíců.

Více informací na www.zelenausporam.cz

 

Foto z výstavy: