Více času na podstatné

VIDEO: Stav cirkulární ekonomiky v městech a obcích

03.08.2020 10:25

Třídit materiály už nestačí. Pro udržitelnou ekonomiku obcí a regionů je nutno začít i vytříděné suroviny také využívat. Jakkoli je obvykle cirkulární ekonomikou (CE) myšleno odpadové hospodářství, dnes už zahrnuje i další oblasti fungování města. Například jde o opětovné využití stavebního materiálu, snížení produkce odpadu nebo hospodaření s dešťovou vodou. Podívejte se ze záznamu na diskusi k veletrhu URBIS 2020 na téma cirkulární ekonomika.

 

Hlavní témata diskuse:

  • Co je CE a jak po pěti letech hodnotíme její vývoj v ČR
  • Jaké jsou nejlepší příklady a jaké naopak bariéry Kontext se zelenou dohodou pro Evropu
  • Kde se podařilo téma uchopit koncepčně Jaké jsou kroky, které po pěti letech vnímáme jako něco, co je pro změnu klíčové Důležitost „chytré radnice“.
  • V jakých městech najdeme příklady dobré praxe kombinace chytrých technologií / cirkulární ekonomiky.


Koncept cirkulární ekonomiky a její vývoj za posledních pět let ve městech a obcích přiblíží ředitelka Institutu cirkulární ekonomiky Soňa Jonášová. Jiří Helán z advokátní kanceláře KROUPAHELÁN se tématu bude věnovat ze stránky legislativy. Ředitel odboru ochrany prostředí na pražském magistrátu Štěpán Kyjovský představí přístup hlavního města, které nyní rozvíjí tři základní osy, a to infrastrukturu pro opětovné využití, testování sběru a použití biomateriálu na úrovni města a cirkulární ekonomiku ve veřejných zakázkách.