Více času na podstatné

Zachraň jídlo upozorňuje na množství potravinového odpadu

06.01.2016 09:31

Plýtvání jídlem je problém, který se týká každého z nás. Vyhazujeme prošlé jídlo v našich kuchyních, nedojedené porce v restauracích a jídelnách. Ke ztrátám dochází i v supermarketech, které odstraňují jídlo s blížící se dobou spotřeby nebo s poškozeným obalem. Na polích zůstává množství zeleniny a ovoce, které nesplňují estetické standardy obchodních řetězců. Další část jídla se znehodnotí při přepravě nebo skladování.

Čísla o plýtvání potravinami jsou šokující. Mluví se o tom, že třetina všeho vyprodukovaného jídla se na světě vyhodí nebo znehodnotí a že v Evropské unii je to ročně 90 milionů tun. Iniciativa Zachraň jídlo proto chce zvyšovat povědomí o míře vyhazování, informovat veřejnost a motivovat ji k zodpovědnějšímu chování.

 

Hostina pro tisíc

Spolek Zachraň jídlo tvoří skupina mladých lidí, kteří se rozhodli, že chtějí praxi zacházení s jídlem změnit. Před dvěma lety uspořádali hostinu pro tisíc lidí na Václavském náměstí. Tisíc porcí zeleninového kari bylo vyrobeno ze 450 kg surovin, které by se jinak vyhodily kvůli estetickým parametrům nebo blízké době spotřeby.

Od Hostiny pro tisíc, která mimo jiné upozornila na nesmyslnost placení DPH z darovaných potravin charitám, se za dobu dvou let skupina etablovala a začala se o plýtvání zajímat do hloubky. Její členové se účastní mezinárodních konferencí o plýtvání jídlem a propojují zainteresované aktéry, kteří mohou změnit současnou nehospodárnou situaci k lepšímu.

 

Zachraň jídlo z pole

Od jara letošního roku začalo Zachraň jídlo s projektem nazvaným „Paběrkování“. Cílem je domluvit spolupráci se zemědělci, kteří nechávají část své nevyhovující úrody na poli, spolu s dobrovolníky ji přijet sesbírat a plodiny darovat Potravinové bance. Ta dál potraviny přerozděluje přibližně 90 klientským organizacím, mezi které patří azylové domy a dětské domovy.

Díky dobrovolníkům se doposud podařilo nasbírat tunu a půl čerstvé zeleniny, která je příjemci velmi žádaná. Obvykle totiž dostávají pouze sušené nebo dlouho trvanlivé výrobky. Díky Paběrkování chce Zachraň jídlo informovat veřejnost o tom, že jsou na jídlo aplikována nesmyslná estetická kritéria, a že velká část jídla vůbec nedorazí do našich obchodů a je zaorána zpět do pole. Ze všeho vyhozeného jídla připadá v České republice 23 % odpadu na oblast zemědělství.

 

 

Záchranářské recepty

Další činností, které se Zachraň jídlo věnuje, jsou tak zvané záchranářské recepty. Občas nám zbydou brambory od oběda či těstoviny, na stole přezrává banán a ve skříni se kupí tvrdnoucí chleba. Co s tím? Řešením není jídlo vyhodit, ale zpracovat ho do jiného a vynikajícího pokrmu.

Do přípravy receptů se se Zachraň jídlo pustil nizozemský kuchař žijící v Praze Richard Jacobsen a redaktorka časopisu La Cucina Italiana Zuzana Štěpničková. Na stránce ZachranJidlo.cz vytvořili sadu originálních a chutných receptů, které připomínají, že jídlo je hodnota, které bychom si měli vážit.

 

Anna Strejcová

Zachraň jídlo, z. s.

anna.strejcova@zachranjidlo.cz