Více času na podstatné

Bezhotovostní výkup kovů: škoda i počet krádeží meziročně zásadně kleslo

14.04.2015 17:49

Nová vyhláška, která od začátku března nařizuje jen bezhotovostní platby za odevzdaný kovový odpad, už podle ministra životního prostředí Richarda Brabce nese první pozitivní výsledky. Počet trestních činů (krádeží kovů) se letos v prvním čtvrtletí, kdy jich policie zaznamenala 2061, oproti roku 2014 snížil. Loni jich za stejné období bylo 3616. Způsobená škoda těmito trestními činy klesla meziročně z 256 milionů korun na 102 milionů, uvedl Brabec. Nejvíce trestních činů ubylo právě v březnu, kdy začala vyhláška platit.

Brabcův resort pošle nejpozději do konce týdne do mezirezortního připomínkového řízení dokument, který má do budoucna změnit a zpřísnit podmínky sběru. Zhruba za měsíc by se mohl dostat na jednání vlády.

Materiál s analýzou výkupu kovů v ČR předkládá mezirezortní pracovní skupina při MŽP ve třech variantách. Upřednostňuje přitom třetí z nich, kdy upravuje prevenci, kontrolu i regulaci. Cílem je snížit krádeže kovů. Jde například o zavedení povinného kamerového systému a archivace záznamů, omezení provozní doby výkupen nebo zpřísnění požadavků pro udělování povolení pro provoz výkupen.

 

Související článek:

Komplexní řešení problematiky negativních jevů při výkupu kovových odpadů (17.4.2015)

 

Zdroj: ČeskéNoviny.cz (ČTK)