Více času na podstatné

ČAOH k POH ČR: slíbená ekonomická analýza nebyla předložena

11.12.2014 07:47

Vláda České republiky má již dne 15.12.2014 projednat nový Plán odpadového hospodářství ČR. Zásadním problémem podle ČAOH je však skutečnost, že ministři sice mají rozhodovat o přijetí dokumentu, který podstatným způsobem ovlivní směřování odpadového hospodářství na dalších 10 let, ale k tomuto strategickému rozhodnutí nemají k dispozici potřebnou analýzu ekonomických dopadů. Není tedy zřejmé, jaký dopad na peněženky občanů a firem bude nová strategie mít.

Časování projednání POH ČR na vládě je poměrně zvláštní, neboť dokonce několik důležitých subjektů (Hospodářská komora, MPO, ČAOH a další) vyzvalo MŽP již cca před rokem k tomu, že POH ČR není možné finálně projednávat bez podrobné znalosti ekonomických dopadů navrhovaných opatření. Tento požadavek, který opakovaně zazněl jako zásadní připomínka i v rámci projednání POH na MŽP, je zcela racionální, MŽP jej uznalo a opakovaně slíbilo, že před projednáním POH na vládě, bude analýza ekonomických dopadů zpracována a odborná veřejnost ji jako podstatný materiál dostane k připomínkování. Až po vypořádání připomínek pak půjde finální text POH do vlády. To se však evidentně nestalo.

„Někde se musela stát závažná chyba. Dle rozvrhu jednání vlády je POH ČR na programu již v pondělí, ale nikdo z klíčových partnerů diskuze k POH neměl možnost odborně posoudit míru ekonomických dopadů této klíčové strategie,“ říká Petr Havelka, ředitel České asociace odpadového hospodářství, která sdružuje odpadové firmy, které v rámci ČR zajišťují celých 65 % odpadových služeb, včetně svozu, recyklace a dalšího nakládání s odpady a dodal „Příliš si nedovedu představit, že vláda schválí tento materiál, aniž by měla možnost vyhodnotit navržená opatření a jejich dopad na občany našeho státu.“

V rámci celé diskuze o POH se podle asociace debata o možných ekonomických dopadech na občany a průmysl zatím reálně nevedla, a to právě s odkazem, že je nutné počkat na předmětnou ekonomickou analýzu. Zpracování ekonomické analýzy ministerstvo sice zadalo, stále je však odsouván termín jejího zveřejnění a připomínkování. 

 

Čtěte také:

Vláda projedná Plán odpadového hospodářství již příští týden (9.12.2014)
 

 

Zdroj: ČAOH (celý článek: Vláda má projednat nový POH ČR, ale slíbená ekonomická analýza nebyla předložena)