Více času na podstatné

ČAOH: Překvapivé stanovisko MŽP k aplikaci nové legislativy ve vztahu k povolení IPPC

05.05.2015 15:37

NOVĚ STANOVISKO ČIŽP Česká asociace odpadového hospodářství (ČAOH) informuje na svém webu, že Ministerstvo životního prostředí vydalo v návaznosti na dotazy z praxe stanovisko k věci účinnosti změn zákona o odpadech týkajících se technického zabezpečení skládek po novele č. 229/2014 Sb.

Stanovisko MŽP, které se nyní týká odpadů, však může být průlomovou negativní změnou v nastavení povolovacího procesu dle zákona o IPPC i pro jiné složky životního prostředí. Expertní právníci se podle asociace nad novým stanoviskem MŽP silně pozastavují. V obecné rovině se věc týká všech provozovatelů zařízení s integrovaným povolením a jejich práv plynoucích z podstaty zákona o integrované prevenci.

Narychlo schválenou novelou bylo totiž stanoveno úplné omezení možnosti využití odpadů na technické zabezpečení skládek na 20% hmotnosti odpadů. Podstatou právního dotazu provozovatelů zařízení byla otázka účinnosti nového omezení pro jimi již provozovaná zařízení. Důvodem je absence jakéhokoli přechodného ustanovení novely zákona, jež by umožnilo změnu postupně zavést do praxe, tedy zahrnout ji do stávajících IPPC rozhodnutí vydaných krajskými úřady těmto zařízením. Podle překvapivého stanoviska MŽP má pro provozovatele platit automatická účinnost novelizovaného zákona bez nutnosti předchozí aktualizace IPPC rozhodnutí.

Na uvedeném odkazu najdete jak stanovisko MŽP, tak právní rozbory dvou právních kanceláří, které obsahují podrobnou argumentaci k jednotlivým sporným otázkám stanoviska MŽP. Více ZDE

 

Reakce ČIŽP:

Zajímalo nás stanovisko inspekce a to z pohledu případné kontroly - tzn. provozovatel skládky bude mít integrované povolení v rozporu s novelu zákona o odpadech (bude obsahovat starý limit na TZS) a bude postupovat buť dle novely zákona o odpadech a tak bude porušovat integrované povolení, anebo dle integrovaného povolení a tak bude porušovat zákon o odpadech:

REAKCE: ČIŽP je při své dozorové činnosti v oblasti odpadového hospodářství vázána stanovisky a výklady MŽP jako ústředního orgánu státní správy, které vykonává vrchní státní dozor dle zákona o odpadech a dle zákona o integrované prevenci. Předmětné zákonné ustanovení je platné od 23. 10. 2014 a účinnosti nabylo 1. 1. 2015. Vzhledem ke znění předmětného ustanovení zákona o odpadech týkající se TZS tohoto zákonného ustanovení budou kontroly ČIŽP relevantní až v roce 2016, kdy bude možné vyhodnotit celý kalendářní rok 2015. Nejedná se tedy o žádné nové ustanovení, na které by se provozovatelé v rámci svých integrovaných povolení nemohly připravit. 

Obecně lze ovšem konstatovat, že budou-li provozovatelé dodržovat zákon o odpadech, tj. nově nastavený limit, měly by tím splnit i limit dle původní právní úpravy, který se promítl do jednotlivých integrovaných povolení.

 

Zdroj: ČIŽP

 

 

Zdroj: ČAOH