Více času na podstatné

ČAOH: Změny v odpadovém hospodářství musí mít co nejmenší dopad na občany

22.01.2015 15:28

Vláda před Vánoci schválila Plán odpadového hospodářství, který Ministerstvo životního prostředí předložilo, aniž by byly s dostatečným předstihem známy a projednány jeho ekonomické dopady na občany a firmy. Česká asociace odpadového hospodářství (ČAOH), která s navrhovaným razantním zdražením dlouhodobě nesouhlasí, dnes představila své vlastní řešení a upozornila na nedostatky ekonomické analýzy.

„Ministerstvo životního prostředí nedodrželo svůj slib a neposkytlo před projednáním na vládě odborné veřejnosti k posouzení ekonomickou analýzu Plánu odpadového hospodářství. I přes to a přes dlouhodobou kritiku byl dokument schválen, aniž by proběhla elementární diskuze nad dopady navrhovaného zdražení. Nedovedu si představit firmu, která by si vytvořila desetiletou strategii a schválila ji, aniž by předtím byly prodiskutovány její ekonomické souvislosti. Náš stát to bohužel udělal, a pokud nechceme hazardovat se zbytečným zatížením peněženek občanů, je třeba to napravit. Ministerstvo navrhuje zvýšení skládkového poplatku o 100 % v roce 2020, a dokonce o 200 % v roce 2024, což bude znamenat zdražení na 1 000 a 1 500 Kč. Podle zkušeností recyklačních firem by přitom pro podporu recyklace a většího třídění stačilo navýšit poplatek každé tři roky o 100 korun, tak aby konečná částka v roce 2020 dosáhla 700 Kč. To by jednoznačně vedlo k omezení skládkování, aniž by občané a firmy museli platit citelně více, a vytvořilo by to prostor pro splnění cílů EU týkajících se recyklace,“ říká Petr Havelka, výkonný ředitel ČAOH.

Množství skládkovaného odpadu stále klesá, a to i bez toho, aby v posledních letech došlo ke zvýšení poplatku za skládkování. Za posledních 5 let pokleslo množství skládkovaných odpadů o 1 000 000 tun a i nadále se snižuje. Česká republika by se podle ČAOH měla více zaměřit na materiálové využití, recyklaci a úpravy odpadů, jak to požaduje také Evropská unie. Navrhované zvýšení skládkového poplatku pouze uvolní cestu novým spalovnám, které představují nejdražší způsob nakládaní s odpady a které s ohledem na vysoké cíle Evropské unie v oblasti recyklace rozhodně nejsou aktuálním trendem.

„ČR se musí rozhodnout, zda chce své odpady třídit, recyklovat a upravovat pro další způsoby využití, včetně toho energetického, nebo zda chce celý obsah černých popelnic bez další úpravy pálit v mamutích spalovnách. Aktuální text POH a jeho ekonomická analýza ukazují na zásadní tlak na variantu spaloven. U té je však třeba občanům pravdivě sdělit, že jde o nejdražší a dlouhodobě neměnný, a tedy neflexibilní způsob, jak s odpady naložit, a že náklady ponesou právě oni. Třídění, recyklace a úprava odpadů je jednoznačně levnější cestou, která navíc podporuje zaměstnanost a tržní prostředí a EU ji preferuje. Jak se tedy ČR rozhodne a kolik to bude občany skutečně stát?“ ptá se Petr Havelka.

 

Na co se můžete těšit?

„Na kávě v CEMC“ - je nový diskusní pořad věnovaný aktuálním tématům životního prostředí a to především odpadům. První natáčení proběhlo 16. ledna na téma – nový zákon o odpadech a plán odpadového hospodářství ČR. Pozvání do studia přijali: Petr Havelka (Česká asociace odpadového hospodářství), Pavla Finfrlová (EKOS Hradec Králové, a. s.) a Richard Blahut (Sdružení veřejně prospěšných služeb). Pořad moderuje šéfredaktor ODPADOVÉHO FÓRA Pavel Mohrmann. Video záznam pořadu bude dostupný na portále Tretiruka.cz.