Více času na podstatné

Část bytových domů musí mít od ledna 2015 zpracován průkaz energetické náročnosti budov

19.12.2014 08:09

Od 1. ledna 2015 nastává vlastníkům užívaných bytových domů a administrativních budov s celkovou energeticky vztažnou plochou větší než 1 500 m2 povinnost zajistit zpracování průkazu energetické náročnosti budovy.

Povinnost zpracování průkazu energetické náročnosti budov (PENB) vyplývá ze zákona o hospodaření energií, do kterého byla zavedena novelou z roku 2012. Ustanovení, ze kterého tato povinnost vyplývá, nabylo účinnosti 1. ledna 2013. Konkrétně, zákon ohledně této povinnosti stanovuje zajistit zpracování průkazu pro užívané bytové domy nebo administrativní budovy

  1. s celkovou energeticky vztažnou plochou větší než 1 500 m2 do 1. ledna 2015,
  2. s celkovou energeticky vztažnou plochou větší než 1 000 m2 do 1. ledna 2017,
  3. s celkovou energeticky vztažnou plochou menší než 1 000 m2 do 1. ledna 2019.

Z výše uvedeného je zřejmé, že povinnost tedy nevyplyne všem bytovým domům a administrativním budovám najednou a že i před nabytím účinnosti pro první skupinu budov předcházela dvouletá přípravná fáze, jež je objektivně dostatečně dlouhým obdobím. Podstatnou skutečností je, že průkaz zpracovaný pro bytový dům a administrativní budovu je zároveň průkazem pro každou ucelenou část domu, tedy například pro každou bytovou jednotku.

Vlastník budovy, družstvo či SVJ může na základě stanovených doporučení specialistou provést změny na budově, které v konečném důsledku povedou k úsporám energie, a tedy i k finančním úsporám vlastníka. To má dále při kumulativním efektu desítek tisíc domů pozitivní celonárodní dopady. Snížení spotřeby energie totiž vede nejen k omezení negativních efektů na životní prostředí, ale rovněž i ke snížení závislosti ČR na dodávkách energie ze zahraničí, což je významné z pohledu energetické bezpečnosti.

Skutečnost, že vlastník a SVJ budou mít zpracovaný PENB, bude mít též zásadní přínos pro zájemce o prodej nebo pronájem ucelené části budovy (např. bytu, kanceláře). Znění zákona totiž požaduje, aby potenciálnímu kupujícímu či nájemci budovy nebo ucelené části, byly prostřednictvím průkazu předány správné informace o energetické náročnosti budovy a praktické rady ohledně zlepšení této náročnosti. Lidé, kteří si budou chtít pořídit či pronajmout takovouto nemovitost, tak budou mít lepší přehled o nákladech za energie, které jsou s případnou koupí či nájmem spjaty, což jim umožní informovanější rozhodnutí.

Kontrolou plnění povinnosti zpracovat PENB je pověřena Státní energetická inspekce. Od účinnosti příslušných ustanovení zákona uplynula již dostatečná doba na přípravu plnění výše uvedené povinnosti, a proto bude kontrolní činnost zahájena počátkem roku 2015. Státní energetická inspekce bude při své kontrolní činnosti využívat ustanovení § 12b odst. 1 zákona o hospodaření energií pouze v prokazatelných posuzovaných případech.

 

Zdroj: MPO