Více času na podstatné

Čeští vědci představí baterie pro velké objemy energie

16.03.2015 08:30

Na konferenci o českých nanotechnologicích 24. března 2015 v Lichtenštejnském paláci v Praze představí vědecký tým Dr. Jana Procházky baterii, která by podle ambiciózních předpokladů mohla v následujících letech vyřešit skladování velkých objemů elektrické energie z obnovitelných zdrojů.

Konference pořádaná nově vzniklou Asociací nanotechnologického průmyslu ČR u příležitosti zahájení popularizačního a vzdělávacího projektu „ČESKO JE NANO“ shrne dosavadní největší úspěchy tuzemských výzkumníků v oblasti nanotechnologií a přiblíží trendy dalšího rozvoje.

„České firmy již dokážou díky nanotechnologiím vytvářet náhradní lidské tkáně a orgány, odstraňovat toxické látky ze znečištěného vzduchu a vody a mnoho dalších pozoruhodných věcí. Česko je na špici světového vývoje nanovláken a nanotextilií.

Jsem velice rád, že se čeští výrobci nanotechnologických produktů synergicky spojují k vytváření společných projektů. Čerstvým příkladem je světový projekt hypoalergenních hotelových pokojů kombinující tuzemské nanotechnologie. Výrobou chytrých materiálů s vysokou přidanou hodnotou přispíváme k vyšší konkurenceschopnosti naší ekonomiky,“ uvedl předseda asociace Ing. Jiří Kůs.

 

Podívejte se na rozhovor Martina Veselovského s předsedou Asociace nanotechnologického průmyslu Jiřím Kůsem v DVTV.

Nanotechnologie? Alchymie 21. století, říká její propagátor. Lidstvo zažilo dvě průmyslové revoluce a teď přichází třetí, spojená s úžasnými technologiemi, které nejsou vidět a dokážou věci dosud známé pouze ze sci-fi, míní propagátor nanotechnologií Jiří Kůs. Více ZDE

 

ČESKO JE NANO

Vědci v současnosti díky nanotechnologiím dokážou vytvářet náhradní lidské tkáně a orgány, cíleně dopravovat léky do postižených částí těla nebo odstraňovat toxické látky ze znečištěného vzduchu a vody. Dále jsou na nejlepší cestě vyřešit pomocí nanotechnologií levnou výrobu i skladování energie z obnovitelných zdrojů a snížit množství odpadů a emisí v přírodě. Materiály s běžně známými vlastnostmi mění díky nanotechnologiím tyto vlastnosti pouze tím, že jsou vyrobeny ve velmi malém měřítku. Potenciál nových výrobních procesů je tak prakticky neomezený. Více na www.ceskojenano.cz ZDE

 

Dokument ke stažení:

 Program konference ČESKO JE NANO