Více času na podstatné

CHLP: Veřejná konzultace, připomínky a SVHC látky

20.06.2023 20:36

ECHA zahájila veřejnou konzultaci k návrhu harmonizované klasifikace a označování pro následující chemické látky: trihydrogen pentapotassium di(peroxomonosulfate) di(sulfate), EC 274-778-7, CAS 70693-62-8, návrh předložilo Slovinsko; piperonal; 1,3-benzodioxole-5-carbaldehyde, EC 204-409-7, CAS 120-57-0, návrh předložilo Irsko. Komentáře k těmto návrhům mohou zainteresované subjekty předkládat do 11. srpna 2023 v anglickém jazyce formou elektronického formuláře v tabulce konzultace CLH na stránkách ECHA.

Kandidátský seznam látek vzbuzujících mimořádné obavy (SVHC) nyní obsahuje 235 látek, které mohou mít vážný dopad na lidské zdraví nebo na životní prostředí. Nově zařazené látky na Kandidátský seznam (dále KS), jejich vlastnosti a příklady použití:

  1. diphenyl(2,4,6-trimethylbenzoyl)phosphine oxide (EC 278-355-8, CAS 75980-60-8): látka toxická pro reprodukci; inkousty, tonery, nátěrové hmoty, fotochemie, polymery, lepidla, tmely a plniva;
  2. bis(4-chlorophenyl) sulphone (BCPS) (EC 201-247-9, CAS 80-07-9): látka vPvB; návrh předložilo Rakousko; výroba chemikálií, plastových a pryžových výrobků.

Tyto látky mohou být v budoucnu zařazeny na seznam látek podléhajících povolení.

Kandidátský seznam nyní obsahuje 235 položek – některé z nich zahrnují skupiny chemických látek, takže celkový počet zařazených chemických látek je vyšší.

Společnostem po zařazení látek do KS vyplývají zákonné povinnosti, které se mohou vztahovat na látky samotné, ve směsích nebo v předmětech.

Každý dodavatel předmětů obsahujících látku z KS v koncentraci vyšší než 0,1 % hm. musí poskytnout dostatek informací příjemcům předmětu a spotřebitelům.

Podle rámcové směrnice o odpadech musí společnosti uvádějící předměty na trh EU oznamovat výrobky do databáze SCIP, pokud předměty obsahují látky SVHC v koncentracích vyšších než 0,1 % hm.

Kromě toho, dodavatelé a výrobci předmětů obsahujících látku z KS musí do 6 měsíců od jejího zařazení podat oznámení agentuře ECHA. Dodavatelé látek zařazených na Kandidátský seznam, (samotných nebo ve směsích) mají povinnost dodat svým zákazníkům bezpečnostní list.

Další informace:

 

 

Společnosti, průmyslová sdružení a další organizace jsou vyzývány k poskytnutí připomínek k návrhu zprávy o screeningu a také relevantních informací o 1,3-dioxanech (známé jako „Karanal“) v předmětech. Po uplynutí data zániku u látek zařazených do přílohy XIV nařízení REACH musí ECHA zvážit, jestli jsou náležitě kontrolována rizika plynoucí z použití těchto látek v předmětech a zda je nutné omezení. Datum zániku pro 1,3-dioxany (položka 50 přílohy XIV nařízení REACH) je 27. srpna 2023.

Cílem výzvy k předložení důkazů je proto shromáždit:

  • informace o existenci předmětů, v nichž jsou přítomny 1,3-dioxany;

  • další informace o 1,3-dioxanech, které mohou být relevantní pro rozhodnutí o omezení jejich přítomnosti v předmětech.

Termín pro předložení připomínek a důkazů je 31. července 2023.

Další informace:

Předložení připomínek a důkazů

 

Zdroj: MPO