Více času na podstatné

Co odeznělo na panelové diskusi: „Klimatická změna: od vědeckých poznatků k politickému řešení“

05.11.2014 14:08

Příjemně překvapilo objektivní hodnocení Závěrečné zprávy klimatického panelu IPCC z úst pana doktora Radima Tolasze, zástupce ČR při IPCC (Český hydrometeorologický ústav). Sdělení zní, klima se mění a to přesto, že v posledních 15 letech teplota stagnuje. Jde však jen o jeden parametr ve složitém systému, o kterém čím více víme, tím méně mu rozumíme. Mnohem důležitější pro prognózu vývoje klimatu je však stav oceánu, mění se teplota, kyselost a dochází k růstu hladiny. V posledních letech se tento růst urychluje.

Je pravdou, že v Antarktidě je dnes více ledu, než tomu bylo dříve, ale to se netýká pevniny, tam led naopak ubývá. Přírůstek mořského ledu lze přičíst k úbytku slanosti příbřežních vod v důsledku tání ledu na pevnině a většímu sklonu k jeho zamrzání. Například s tím souvisí i poměrně příznivý průběh zimy na severní polokouli v tomto roce. Příčinou je stupeň zalednění arktické oblasti, což vyvolalo změnu tryskového pole, větší/menší schopnost brzdit vítr nad Arktidou v důsledku zalednění. Závěrečné poselství: „Úloha člověka ano, ale je těžko kvantifikovatelná! Faktem je, že z dlouhodobého pohledu globální teplota roste, roste extremita počasí, mění se režim srážek a rychle roste kyselost oceánů

Za zmínku stojí i výzva pana Koteckého ve smyslu, mnoho se posledních osm let diskutovalo nad tím, co nás rozděluje a ne nad tím, co nás spojuje. Každý může vyznávat přece jiné priority a cíle v oblasti boje se změnou klimatu. Plně souhlasím, škoda jen, že si to neuvědomil dříve, když v řadách NNO alarmoval a vlastně rozděloval naší společnost. Pan prof. Moldán zmínil, že velký důraz se klade na přizpůsobování změnám klimatu na úkor mitigace, tj. snižování emisí skleníkových plynů v ovzduší. Dodává:  Je to výzva pro vědu, výzkum a inovace, zavádění účinných moderních technologií a také podnikatelskou příležitostí. Rovněž i tomuto názoru tleskám, ale nemohu si nevzpomenout na diskuse zda VaV, rozvoj moderních technologií je přínosem/ nástrojem pro dosažení udržitelného rozvoje. Tehdy, jak si vzpomínám bohužel zastával zcela opačný názor.

Co dále odeznělo a co stojí za zaznamenání: Významnou roli hraje energetická koncepce, pod stejnou koncepcí z roku 2004 rušíme a zase obnovujeme myšlenky na dostavbu Temelína. ČR v rámci EU nebude lídrem, ale ani brzdou v prosazování cílů na Pařížském summitu ke klimatu. ČR nebudeme zavírat jaderné elektrárny jako Němci, ale jejich přístup v oblasti alternativních zdrojů může být pro nás inspirativní. USA a  Čína jsou největšími znečišťovateli, ale mají své vlastní ambiciózní cíle v oblasti snižování skleníkových plynů, např. USA za poslední období nejvíce snížila vypouštění skleníkových plynů.

Chtělo by se mi na všechny tato prohlášení reagovat, ale to by si vyžádalo více prostoru.

Za sebe osobně děkuji za tuto akci, zaregistroval jsem pozoruhodný posun v myšlení významných osobností v oblasti životního prostředí a klimatických změn a to mne upřímně těší. Jen nevím, zda diskuse přispěje k formování racionální politiky v oblasti změn klimatu a nejen tam.

 

Ing. Jiří Študent, výkonný ředitel CEMC

 

K tématu:

Debata k aktuální klimatické zprávě: Klimatická změna není jen globální oteplování (6.11.2014, Ekolist.cz)

 

Dokument ke stažení:

Pozvánka na akci