Více času na podstatné

ČRo: Energetický audit vyjde firmy na statisíce, mohou ale ušetřit část nákladů

23.03.2015 08:15

Povinnost zpracovávat energetický audit se týká jen velkých podniků. Tedy těch, které mají více než 250 zaměstnanců, jejich majetek přesahuje 43 milionů euro nebo mají obrat vyšší než 50 milionů euro. Mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Miroslav Kynčl připomíná, že povinnost sledovat energetické úspory není v české legislativě úplnou novinkou.

Novinkou je právě to, že by ony velké podniky měly tuto povinnost každé čtyři roky. S účinností se počítá od 1. července 2015. Audit může dělat jen ten, kdo k tomu má oprávnění od ministerstva průmyslu. Vypracování auditu může podniky přijít řádově na statisíce korun. Alternativou k energetickému auditu je splnění mezinárodní normy, takzvané ISO. Její získání také stojí peníze a doba její platnosti je tři roky. Novelu zákona o hospodaření energií minulý týden schválil Senát ve znění pozměňujících návrhů, novelu se tak bude znovu zabývat Poslanecká sněmovna. Více ZDE

 

Co říká novela zákona o hospodaření s energií

Podnikatel, který není malým nebo středním podnikatelem, je povinen zpracovat pro jím užívané nebo vlastněné energetické hospodářství energetický audit a dále jej pravidelně zpracovávat nejméně jednou za 4 roky. Povinnost zpracovat audit nemá ten podnikatel, který má zaveden a akreditovanou osobou certifikován systém hospodaření s energií podle české harmonizované normy upravující systém managementu hospodaření s energií (ISO 500001) nebo má zaveden a akreditovanou osobou certifikován systém environmentálního řízení podle české harmonizované normy upravující systémy environmentálního managementu (ISO 14001) , který zahrnuje energetický audit.

 

 

Čtěte také:

Senát schválil novelu zákona o hospodaření energií i změny rozúčtování nákladů na vytápění a teplou vodu (19.3.2015)

 

 

Zdroj: ČRo