Více času na podstatné

ČTK: EU na klimatické konferenci nabídne snížení emisí o 40 procent

06.03.2015 18:06

Ministři životního prostředí Evropské unie dnes potvrdili záměr společenství snížit do roku 2030 emise skleníkových plynů o 40 procent proti úrovni z roku 1990. Závazek se tak stal evropským příspěvkem pro klimatickou konferenci OSN plánovanou na konec roku do Paříže. "Závazky, které se dohodly, zůstávají na stejné výši," uvedl v rozhovoru pro ČTK náměstek českého ministra životního prostředí Jan Kříž. "Jsme velmi spokojeni s tím, jak se členské státy nakonec na znění závazků dohodly," dodal. Ministři životního prostředí se dnes také poprvé zabývali návrhem Evropské komise na vznik budoucí energetické unie.

Na Radě pro životní prostředí prodiskutovali ministři států osmadvacítky evropskou pozici na konferenci smluvních stran Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu, která proběhne na přelomu listopadu a prosince v Paříži. Ministři také schválili příspěvek, s nímž se EU hodlá zapojit do mezinárodního snižování emisí skleníkových plynů v rámci dohody, která by měla být letos v Paříži přijata. Českou republiku v Bruselu zastupoval náměstek ministra Jan Kříž.

„Česká republika podpořila kompromisní návrh redukčního příspěvku EU a jejích členských států ve výši 40 % snížení emisí skleníkových plynů do roku 2030 v porovnání s rokem 1990. Právě takový příspěvek je od vyspělých průmyslových zemí očekáván i na základě aktuálních vědeckých poznatků,“ komentuje náměstek ministra životního prostředí Jan Kříž. A pokračuje: „Z pohledu České republiky je nutné, aby budoucí mezinárodní dohoda obsahovala redukční závazky pro všechny smluvní strany. Tedy aby i ostatní hlavní producenti emisí skleníkových plynů, především země G-20, vystoupili s obdobně ambiciózními redukčními závazky. Tento krok považujeme pro dosažení připravované globální dohody o ochraně klimatu v Paříži za zcela klíčový.“

S ochranou klimatu úzce souvisí i téma Energetické unie, které bylo také na dnešním programu Rady. Evropská komise prezentovala svůj návrh strategie k vytvoření odolného energetického trhu s pomocí progresivní politiky v oblasti změny klimatu, který zveřejnila 25. února 2015. Ministři následně vedli diskuzi o potenciálu nízkouhlíkových řešení a jejich příspěvku k vybudování Energetické unie.

Ministři dále zhodnotili dosavadní průběh mezinárodních jednání k přípravě Summitu OSN k agendě globálního rozvoje po roce 2015, který proběhne v září 2015 v New Yorku. Summit by měl završit proces dojednávání tzv. Cílů udržitelného rozvoje.

V návaznosti na probíhající jednání pod Montrealským protokolem Evropská komise informovala o umožnění postupného omezování částečně fluorovaných uhlovodíků (HFC látky) na celosvětové úrovni i o způsobu jeho financování. Závěrem jednání se Rada zabývala problematikou úbytku půdy – zamezování její propustnosti a jejím zastavováním, což je závažný problém dnešní Evropy. Jak dodává náměstek Kříž: „ V České republice poslední dobou velmi řešíme úbytek půdy, zvláště zemědělské, proto otevření tohoto tématu velmi vítáme.“