Více času na podstatné

Dnes je Světový den životního prostředí, co trápí Česko?

05.06.2014 08:20

Světový den životního prostředí ustanovilo Valné shromáždění OSN před 42 lety na 5. červen. Jako připomínku toho, jak velký vliv a důležitost má ochrana životního prostředí na naše životy. Světový den životního prostředí pro rok 2014 se ve světě nese v duchu myšlenky: „Svět pod vodou“, neboli otázky klimatických změn a zvyšování hladiny světových oceánů. Připojte se i vy k oslavám Světového dne životního prostředí – každá akce se počítá, uvádí Ministerstvo životního prostředí (MŽP) v tiskové zprávě. Ať už je to uspořádání úklidu černých skládek, aktivity vedoucí ke snížení potravinového odpadu, cesta do práce na kole, vysazení stromu anebo snaha podpořit informovanost o recyklaci odpadu. Například Ministr Richard Brabec dnes předá ve Vlašimi certifikát nově založeným geoparkům. Dostane ho Kraj blanických rytířů a geopark Podbeskydí.

 

Co trápí Českou republiku?

Znečištění ovzduší, vody, půdy a produkce odpadů se staly klíčovými oblastmi změn nejen ve světě, ale i v tuzemsku. Česko se v současnosti potýká s nárůstem množství elektroodpadu, motorových vozidel a s rizikem znečištění povrchových vod léčivy a hormony.

Jedním z klíčových environmentálních problémů, se kterým se Česko potýká, je znečištění ovzduší. Problematika znečištěného ovzduší je také úzce spjata  s vytápěním domácností a s vývojem v dopravě. Z aktuální Statistické ročenky životního prostředí 2013 vyplývá, že počet osobních motorových vozidel vzrostl během posledních dvou let zhruba o 3 %. „Zatímco v roce 2011 bylo Ministerstvem dopravy České republiky registrováno zhruba 4, 58 milionů osobních motorových vozidel, v roce 2012 to bylo již o přibližně 130 tisíc vozidel více, tedy zhruba 4, 71 milionů,“ uvedla Tereza Ponocná z Cenia, České informační agentury životního prostředí.

Elektromobily nebo CNG vozy jsou dnes již nejen běžně dostupné na českém trhu, ale zároveň prokazatelně snižují emise výfukových plynů, a v některých případech je dokonce zcela eliminují. Díky tomu splňují nejnáročnější normy Euro 5 a nově od 1.9.2014 Euro 6, které stanovují limitní hodnoty výfukových exhalací. Jak vyplývá z údajů organizace ENGVA (European Natural Gas Vehicles Association), věnující se ekologickému využívání zemního plynu v automobilové dopravě, téměř nulové jsou u vozů na CNG například emise oxidu siřičitého nebo pevných prachových částic, s nimiž má Česká republika dlouhodobě problém. Podobně je tomu i v dalších významných oblastech – nižší jsou emise oxidu dusíku (o 80-90 %), oxidu uhelnatého (o 90 %) nebo oxidu uhličitého (o 10 -30 %). Významně menší je také vliv na ozónovou vrstvu (o 80-90 %). Při tankování CNG vozu nebo elektromobilu také nedochází k únikům paliva odpařováním nebo riziku kontaminace půdy a spodních vod v důsledku úniku paliva. Plynové motory mají také nižší hlučnost uvnitř vozu i v jeho okolí.“

Stav znečištěného ovzduší je přitom nejpalčivější v Moravskoslezském kraji. „Dlouhodobě nejpostiženější oblastí je aglomerace Ostrava, Karviná a Třinec,“ upřesnila Ponocná.

„V zimních měsících, především na venkově, vznikají lokální topeniště, kde někteří lidé pálí vše, co za léto nastřádali. Problematickými látkami v kouři jsou hlavně rakovinotvorné polycyklické aromatické uhlovodíky a prachové částice,“ vysvětlil Michal Bittner z Centra pro výzkum toxických látek v prostředí - Recetox Masarykovy univerzity.

Podobně jako v jiných evropských zemích, i v České republice se vyskytuje problém znečištění vody organickými látkami. Nejčastěji se jedná o hnojiva ze zemědělství či odpady z domácností. V poslední době však stále vzrůstá trend znečištění povrchových vod zbytky léčiv či hormonů, především antikoncepcí. V 70. letech vůbec nebylo známo, že by tyto látky mohly být obsaženy v povrchových vodách či dokonce v pitné vodě. S rozvojem analytických technik se však začalo potvrzovat, že čím dál více druhů těchto látek se v povrchových a pitných vodách opravdu vyskytuje. „Ačkoliv jsou podle Světové zdravotnické organizace měřené koncentrace těchto látek v pitné vodě zdraví neškodné, organizace přiznává, že dlouhodobé účinky těchto látek i v tak nízkých koncentracích nejsou známé. Proto je nutné apelovat na preventivní snižování jejich množství, a to především osvětou, aby lidé zbytky nesplachovali či nevylívali, ale vraceli zpět do lékáren,“ doplnil Bittner.

Kvalita zemědělské půdy v České republice je stále ohrožena. Příčinou jsou nevhodné osevní postupy, nevhodné nebo nadměrné využívání minerálních hnojiv a přípravků na ochranu rostlin, vodní a větrná eroze. Podle odborníků díky těmto příčinám každoročně ubývá zhruba 5 tisíc hektarů orné půdy. Nejen proto se v posledních letech v Česku stal více viditelný trend ekologického zemědělství.

Vedle znečištění ovzduší, vody a půdy představuje v tuzemsku další problematickou oblast také nakládání s odpady. Podle Českého statistického úřadu se v Česku každoročně vyprodukuje zhruba 30 milionů tun odpadu. Největší produkce odpadů se přitom vyskytuje v hlavním městě Praha, ve Středočeském a Zlínském kraji, kde se množství odpadu přibližuje k hranici 5 milionu tun. Nejnižší produkci odpadu lze naopak nalézt v Karlovarském a Libereckém kraji, kde obyvatelé nevyprodukují více než sto tisíc tun odpadu ročně.

 

Ohrožený morčák velký vyvedl v areálu železáren mladé

Hejno s dvaadvaceti mláďaty kriticky ohroženého druhu ptáka morčáka velkého zaznamenali před pár dny v areálu Třineckých železáren jejich zaměstnanci. Kontrola budek osazených loni pro morčáky prokázala, že další mláďata by se měla v Třinci vylíhnout během příštích týdnů. Morčáci přirozeně hnízdí ve stromových dutinách, ale když je jich nedostatek, rádi obsadí i uměle vyvěšené budky. Klidné a lidmi nerušené prostředí průmyslového areálu a bezpečné hnízdění v budkách tak přispělo k šíření tohoto kriticky ohroženého druhu v České republice.