Více času na podstatné

ECHA obdržela více než 5 600 připomínek k návrhu na omezení PFAS

03.10.2023 16:47

Více než 4 400 organizací, společností a jednotlivců předložilo připomínky a informace k návrhu na omezení per- a polyfluoroalkylových látek (PFAS) v Evropském hospodářském prostoru.

Návrh na omezení per- a polyfluoroalkylových látek (PFAS), který připravily orgány Dánska, Německa, Nizozemí, Norska a Švédska, byl předložen agentuře ECHA v lednu 2023. Cílem návrhu je snížit emise PFAS v životním prostředí vzhledem k jejich vysoce perzistentním vlastnostem.

Nyní byla ukončena šestiměsíční veřejná konzultace, ve které ECHA požadovala vědecké a technické informace k výrobě, uvádění na trh a používání, informace ohledně rizik, socioekonomických aspektů a alternativních látek. Během konzultace ECHA obdržela více než 5 600 připomínek od více než 4 400 organizací, společností a jednotlivců.

Připomínky budou zkontrolovány vědeckými výbory agentury ECHA pro hodnocení rizik (RAC) a socioekonomickou analýzu (SEAC). Při tvorbě stanoviska výborů k návrhu na omezení PFAS budou zohledněny připomínky, které poskytnou relevantní informace založené na důkazech. Podněty z konzultací přezkoumají také země, které připravily návrh na omezení PFAS.

Mnoho připomínek předložených během konzultace již bylo zveřejněno na internetových stránkách agentury ECHA. Zveřejňovány nejsou informace označené jako důvěrné.

Výbory RAC a SEAC navrhované omezení vyhodnocují, zvažují relevantní informace získané během konzultace a vypracují svá nezávislá vědecká stanoviska. O omezení rozhodne Evropská komise společně s členskými státy EU.

 

Další informace