Více času na podstatné

Europoslanec Poc: Chce EK legislativu o ovzduší a odpadech zamést pod koberec?

13.12.2014 20:19

Vypadá to, že v pracovním programu Komise na rok 2015, který v těchto dnech spatřil světlo světa, je řada očekávaných návrhů doslova osekána či zcela vynechána. Dle uniklého dokumentu, o kterém informoval server European Voice, by se to mělo týkat i zcela zásadních balíků legislativy o ovzduší a odpadech.

Je pravda, že náznaky o stažení návrhů byly patrné již minulý měsíc, kdy místopředseda Komise Frans Timmermans ve svém dopise kolegům komisařům tento záměr avizoval. Tento krok se ovšem z pochopitelných důvodů nesetkal s pochopením ani u zainteresovaných stran, ani u Evropského parlamentu a v neposlední řadě ani u samotných členských států. Jedenáct zemí už se na začátku prosince na Timmermanse i předsedu Komise Junckera obrátilo s výzvou, aby již započatý legislativní proces pokračoval.

Komisaři na své pravidelné schůzi tuto středu diskutovali o tom, že legislativa o ovzduší by byla upravená jako součást navazující legislativy na energetický a klimatický balíček 2030 a u odpadové legislativy argumentují doposud neexistující kompromisní dohodou mezi členskými státy a europarlamentem.

„Tyto náznaky a zprávy se mi hrubě nelíbí. Ve chvíli, kdy tisíce lidí ročně umírají předčasně na nemoci způsobené právě znečištěním ovzduší, není čas na nějaké poziční tanečky a musíme věc aktivně řešit. Vždyť tato komise má ve znaku podporu evropské ekonomiky a pokud započteme právě předpokládaný pozitivní dopad na zdraví obyvatel, celkový důsledek navržených opatření na ekonomiku je jednoznačně pozitivní," říká Pavel Poc, místopředseda Výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin.

„Případné stažení odpadové legislativy bych označil za zcela skandální. Přechod k principům oběhového hospodářství může přinést tisíce nových pracovních míst a v neposlední řadě významně přispět k surovinové bezpečnosti, která je pro evropskou ekonomiku stále důležitější,“ dodává Poc.

Návrh programu se může ještě změnit příští úterý, den předtím, než bude představen a následně hlasován v Evropském parlamentu ve Štrasburku. Pracovní program nyní obsahuje seznam 23 nových iniciativ pro rok 2015, u 80 připravovaných návrhů se ale předpokládá jejich stažení. U některých to bylo například pro zastaralost očekávané, ale u 18 předpisů má být důvodem možná neshoda mezi členskými státy samotnými nebo mezi nimi a europoslanci. Patří mezi ně například směrnice o dani z motorových vozidel při přestěhování do jiného státu, rozhodnutí o financování jaderných elektráren, směrnice o sazbách spotřební daně z alkoholu nebo směrnice o cenách léčivých přípravků.

Pavel Poc, předseda delegace europoslanců za ČSSD, zde souhlasí s předsedou Evropského parlamentu Martinem Schulzem, který Junckerovi na začátku tohoto týdne zaslal varovný dopis: „Není možné, aby zde panovala nějaká zásadní diskontinuita oproti minulé Komisi. Komisaři si nemohou svévolně stahovat návrhy, na kterých se už významně zapracovalo nebo jsou zkrátka pro evropské občany, hospodářství nebo životní prostředí zásadní a potřebné.“

„Nemám rád nadbytečné regulace. Sám jsem v minulém období navrhl a s kolegy prosadil odmítnutí zbytečného nařízení v oblasti osiv. Ale je zcela mimo realitu vyhodit z okna kvanta práce, která byla už některým návrhům věnována, zejména když tyto návrhy mohou významně přispět ke zlepšení životních podmínek lidí i k restartu evropské ekonomiky,“ uzavírá Poc.

 

Nové návrhy pro rok 2015

Návrh se pro rok 2015 zaměřuje na deset oblastí:
• Nový stimul pro pracovní místa, růst a investice

• Propojený jednotný digitální trh

• Silná Energetická unie s výhledem na politiku změny klimatu

• Prohloubení a vyrovnanost vnitřního trhu a posílení průmyslu

• Prohloubení hospodářské a měnové unie

• Rozumná a vyvážená dohoda o volném obchodu se Spojenými státy

• Oblast spravedlnosti a základních práv založená na vzájemné důvěře

• Tvorba nové migrační politiky

• EU jako silný globální aktér

• Unie demokratických změn

 

Dle tohoto seznamu je k dispozici 23 plánovaných iniciativ na rok 2015. Mezi ně patří Junckerův investiční plán, digitální balíček, Energetická unie, balíček o přeshraniční mobilitě, akční plán kapitálových trhů a "nový přístup zdanění právnických osob v rámci jednotného trhu s ohledem na globální vývoj". Komise má také v plánu předložit program o migraci a revizi procesu rozhodování EU o geneticky modifikovaných plodinách.

Zdroj: Pavel Poc