Více času na podstatné

Evropský výbor pro životní prostředí chce omezit biopaliva. Podíl biopaliv první generace bude maximálně 7 procent

15.04.2015 08:01

Omezení pro biopaliva vyráběná z plodin pěstovaných na zemědělské půdě schválil včera evropský výbor pro životní prostředí (ENVI) Evropského parlamentu. Biopaliva takzvané první generace se budou moci podílet v Evropě do roku 2020 maximálně sedmi procenty na zajištění celkového podílu obnovitelných zdrojů v dopravě.

Podle včerejšího schváleného návrhu reformy evropské biopalivové politiky musí nově dodavatelé biopaliv i Evropská komise evidovat také emise oxidu uhličitého související s tzv. nepřímou změnu využití půdy, tedy škodami, které pěstování biopaliv působí ničením cenných ekosystémů hlavně ve třetím světě (ILUC). Řada biopaliv má totiž při započítání ILUC celkově vyšší emise než spalování fosilních paliv, čímž popírají původní smysl podpory.

Výbor pro životní prostředí Evropského parlamentu odsouhlasil kompromis vzniklý z jednání mezi Evropskou komisí a zástupci členských států. Zatímco Evropská komise např. navrhovala, aby se klasická biopaliva mohla podílet na podílu obnovitelných zdrojů v dopravě maximálně pěti procenty, zástupci členských států, takzvaná Evropská Rada, požadovala sedm procent. Celý Evropský parlament bude o návrhu hlasovat 29. dubna.

Členské státy EU budou pak muset stanovit vnitrostátní cíle, a to nejpozději do 18 měsíců po vstupu směrnice v platnost, pro pokročilé biopaliva, např. pocházejí z některých druhů odpadů a zbytků a nových zdrojů, jako jsou mořské řasy. Návrh zákona stanoví indikativní cíl ve výši 0,5% pro podíl energie vyrábějící se z pokročilých biopaliv jako procento energie z obnovitelných zdrojů ve všech druzích dopravy do roku 2020. Členské státy mohou stanovit nižší cíl z určitých důvodů, jako je omezený potenciál výroby, technické nebo klimatické omezení či existenci vnitrostátních politik.

Současná legislativa vyžaduje, aby členské státy EU, aby zajistily, že účty pro obnovitelné zdroje energie pro nejméně 10% spotřeby energie v dopravě do roku 2020.

 

Podpora BIOPALIV v ČR

Připomínáme, že minulý týden (8.4.) Poslanecká sněmovna ČR přerušila první čtený novely zákona na podporu biopaliv (novela zákona o spotřebních daní, která mění souvidejicí zákon o ochraně ovzduší). Zatím není jisté, kdy se Sněmovna k projednávání předlohy vrátí. Premiér Bohuslav Sobotka novinářům řekl, že ČSSD zákon pustí do druhého čtení. Chce se ale zeptat Evropské komise, jestli je norma v pořádku z pohledu evropských pravidel. Podle současného zákona musí dodavatelé pohonných hmot zajistit, aby v benzinu bylo nejméně 4,1 procenta objemu biosložky a u nafty šest procent. Tuto povinnost lze splnit podle návrhu zákona i tak, že místo přimíchávání do benzinu a nafty dodavatelé prodali požadovaný objem biosložky formou čistého biopaliva nebo jiného směsného paliva. Debata o biopalivech právě probíhá (15.4.) v hospodářském a rozpočtovém výboru poslanecké sněmovny.