Více času na podstatné

Fond Pražské energetiky nabízí více jak milión korun na ochranu životního prostředí a úspory energií

12.05.2015 07:59

Prostředky z fondu PREKO budou nabídnuty i na projekty podporující ochranu životního prostředí obecně a na projekty přispívající ke zkvalitnění životních podmínek. Žádosti se přijímají až do 30. září 2015. O prostředky mohou žádat zájemci z celé České republiky.

Již v září loňského roku rozhodli členové komise o vyhlášení soutěže o prostředky z fondu PREKO. Po započtení nerozdělených prostředků z předchozích let a příspěvků, které byly vybrány od uvědomělých zákazníků v roce 2014, je dnes na speciálním účtu přes jeden milion korun.

Po výzvě zveřejněné na webových stránkách PRE mohli do soutěže žadatelé zasílat své projekty až do poloviny listopadu. Nakonec se o finanční podporu ucházely čtyři projekty, ale žádný z nich neměl přímou vazbu k energetice nebo úsporám energie, bylo obtížné vyčíslit jejich konkrétní přínos k ochraně životního prostředí, jak je doslova psáno v podmínkách přidělování finančních grantů. Komise tedy využila právo nevybrat žádný z projektů a vyhlásila druhé kolo soutěže. Do tohoto kola byl přihlášen pouze jeden projekt, proto byl termín pro podávání žádostí prodloužen.

Stále tedy trvá možnost požádat PRE o finanční podporu jakéhokoli projektu, který zvažuje například optimalizaci osvětlovací soustavy, modernizaci otopné soustavy nebo jiný projekt ke snížení energetické náročnosti budovy. Je to vhodná příležitost například pro školy, mateřské školky, vzdělávací instituce, sportovní a společenské organizace či kulturní instituce, jak snížit své účty za energie. Současně může být projekt zaměřen i jiným směrem, leč musí splňovat základní podmínky k ochraně životního prostředí a úsporám energií.

Se svými projekty se mohou hlásit zájemci z celé České republiky až do 30. září 2015, pokud vyplní formulář a splní stanovené podmínky.

O tom, které projekty budou podpořeny, rozhodne komise složená ze zástupců Pražské energetiky, a. s., společnosti Centrum pro obnovitelné zdroje a úspory energie EkoWATT a Střediska pro efektivní využívání energie SEVEn, o. p. s.

PREKO je speciální produkt PRE určený zákazníkům, kteří chtějí přispívat na projekty podporující ochranu životního prostředí pomocí zvláštní přirážky ke stávajícím produktům silové elektřiny ve výši 0,10 Kč/kWh bez DPH. 

 

Podmínky pro podání žádosti a další informace jsou na www.pre.cz/preko.