Více času na podstatné

HN: Města mohou přijít o stamiliony korun ze skládek

17.07.2020 14:48

Nedoplatky ve výši stovek milionů korun za ukládání odpadu na skládku chce vedení středočeské Čáslavi příští týden řešit na svém mimořádném zasedání zastupitelstva. O tyto peníze měla město v minulosti připravit odpadová společnost AVE CZ, která provozuje místní skládku. Ta je součástí firmy EP Industries, kterou ovládá miliardář Daniel Křetínský. Město si spočítalo, že jej AVE CZ za roky 2016–2018 na poplatcích připravila o 616 milionů korun. O dalších 837 milionů měl přijít Státní fond životního prostředí.

Firma měla část odpadu nesprávně označovat za konstrukční prvek skládky, tedy materiál, který se používá k formování tělesa skládky a k utužení odpadu, aby jej nerozfoukal vítr. Zpravidla se jedná o znečištěnou zeminu a suť. Na základě toho z něj městu neodváděla zákonem dané poplatky. Odkazuje se přitom na krajem schválená povolení. „Poplatky tak neodváděla až za 80 procent odpadů, které na skládku ukládala,“ upozornil již dříve starosta Čáslavi Vlastislav Málek. Na takzvané technické zabezpečení skládky přitom lze ze zákona použít maximálně dvacet procent celkové hmotnosti uložených odpadů.

Středočeský krajský úřad již část těchto nárokovaných plateb potvrdil. Konkrétně nepravomocně doměřil zaplatit 180 milionů korun. Paradoxně je ale nemá doplatit přímo odpadová společnost, která má ze zákona povinnost tyto poplatky vybrat, ale původci odpadu, tedy převážně firmy a obce, které již společnosti AVE zaplatily za uložení odpadu. O tom, zda budou rozhodnutí krajského úřadu pravomocná, má rozhodnout ministerstvo životního prostředí.

Minulý týden do toho ale vstoupila Poslanecká sněmovna,která vrámci projednávání novely zákona o odpadech schválila drobný pozměňovací návrh poslanců Antonína Staňka (ČSSD) a Jana Zahradníka (ODS). Ti navrhují, že by provozovatelé skládek nemuseli platit za odpad, pokud bude využitý při zmíněné konstrukci skládky. Vztahovat by se to mělo i zpětně na odpad, který byl na skládky uložen od roku 2015. Čáslav, ale i město Benátky nad Jizerou, kde je rovněž skládka společnosti AVE a i tam se radnice chystá vymáhat ušlé stovky milionů korun, by tím mohly přijít o možnost se těchto peněz domoci.

Proti tomuto návrhu se postavilo i ministerstvo životního prostředí. Jeho ministr Richard Brabec (ANO) byl ze svého vládního hnutí jediný poslanec, který se při hlasování proti němu vyslovil. „Nesouhlas ministerstva s tímto návrhem jsme předem avizovali několikrát i na jednání poslaneckých výborů, takže to pro kolegy nebylo určitě překvapivé,“ odpověděl Brabec HN na otázku, zda se pro své stanovisko pokusil získat i své spolustraníky.

Onovele zákona budou poslanci hlasovat ještě po letních prázdninách. Pokud projde, následovat bude její projednání v Senátu.
„Problém je, že zpětné vymáhání poplatků nedopadá na odpadovou společnost, ale na původce odpadů, tedy firmy a obce, které jsou v tom nevinně. Předpokládám, že právě proto poslanci s tímto pozměňovacím návrhem přišli,“ říká Jan Bendl, starosta Benátek. Návrh je navíc problematický svou retroaktivitou, tedy že by měl platit zpětně od roku 2015. Nad tím se pozastavují oba starostové, kteří mají právnické vzdělání. „I podle stanoviska člena Legislativní rady vlády Jana Wintra je takový návrh protiústavní,“ říká Málek.

Podle společnosti AVE je naopak retroaktivní zpětné doměřování poplatků, kterých se města domáhají. „Podaný pozměňovací návrh dle našeho názoru zabraňuje tomuto zpětnému zasahování do již uzavřených obchodních vztahů a zabraňuje zpětnému vzniku závazků několika stovek subjektů, jako jsou obce, firmy, živnostníci a další,“ uvádí mluvčí odpadové společnosti Pavla Ivácková.

 

Zdroj: HN (16.7.2020)