Více času na podstatné

HN: USA a Čína otevřely cestu k nové klimatické dohodě

14.11.2014 08:32

Americký prezident Barack Obama a jeho čínský hostitel Si Ťin-pching ve středu v Pekingu zaskočili svět. Oznámili, že po měsících tajných vyjednávání se USA a Čína dohodly na snižování emisí skleníkových plynů. Jejich dohoda je silným signálem rok před napjatě očekávanou klimatickou konferencí v Paříži. Tam by se měla uzavřít nová globální dohoda o omezení emisí, která nahradí tu z Kjóta z roku 1997. 

Čína a USA jsou první a druhý největší světový znečišťovatel, dohromady produkují téměř tolik emisí co zbytek planety. Jejich příklad by tak mohl táhnout další státy, jež se odmítaly zavázat ke snižování emisí. Efekt může být patrný už za několik týdnů v peruánské Limě, kde se bude konat přípravná schůzka před pařížskou konferencí.

Spojené státy plánují omezit do roku 2025 emise až o 28 procent z úrovně roku 2005. USA své emise už neplánovaně snížily i díky většímu využití břidličného plynu a ropy. Jejich těžba nyní prožívá zlaté období a snížila ceny energií natolik, že Američané hovoří o reindustrializaci. 

 

 

Čína uvedla, že očekává, že v roce 2030 bude vrcholit její produkce emisí a že se pokusí, aby to bylo dříve. Čínská strana chce zvýšit roli nefosilních paliv ve svém energetickém mixu až na 20 procent do roku 2030. 

Nejdále ve svých závazcích došla zatím EU, která se před třemi týdny shodla, že jako celek sníží do roku 2030 emise nejméně o 40 procent oproti úrovni z roku 1990.

Podle nedávno zveřejněné analýzy vývoje světové energetiky World Energy Outlook bude objem emisí CO plánovaný do roku 2100 vyčerpán v roce 2040. Pařížská konference by proto měla kromě stanovení střednědobých cílů do roku 2035 pomoci zvýšit investice do nízkoemisních zdrojů na čtyřnásobek, jinak se nepodaří cíl maximálně dvoustupňového zvýšení splnit. World Energy Outlook tvrdí, že globální emise stále rostou a fosilní paliva masivně dotují obnovitelné zdroje. Dotace začnou klesat až někdy po roce 2030 díky nižším nákladům na obnovitelné zdroje.

 

Čtěte také:

Fosilní paliva dostávají přes půl bilionu dolarů na dotacích (13.11., E15) 

 

Zdroj: iHNED.cz, ČRo