Více času na podstatné

IPPC: Pracovní podklad k základní zprávě a zpráva o podílu průmyslu na celkových emisích do ovzduší a do vody

19.09.2014 08:30

Ministerstvo životního prostředí vypracovalo pracovní podklad k některým problematickým okruhům základní zprávy. Na jednání pracovní skupiny Kraje a integrovaná prevence 18.06.2014 byla prezentovaná přednáška Základní zpráva – zkušenosti a aktualizace a související dokument, zpracovaný Ministerstvem životního prostředí (MŽP). Tento dokument byl určen účastníkům jednání i dalším pracovníkům Krajských úřadů, shrnoval obsah prezentace a poskytoval přehled o řešených tématech k problematice základní zprávy na MŽP. Na základě četných dotazů ze strany veřejnosti, provozovatelů a zpracovatelů základní zprávy byl dokument upraven a dán k dispozici veřejnosti prostřednictvím informačního systému integrované prevence.

Úkolem podkladu je vyjasnit některé otázky ve vztahu k dotčeným ustanovením zákona č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci a omezování znečišťování, o integrovaném registru znečišťování a o změně některých zákonů (zákon o integrované prevenci), ve znění pozdějších předpisů, vyhlášce č. 288/2013 Sb., o provedení některých ustanovení zákona o integrované prevenci a Metodickému dokumentu k základní zprávě zveřejněného ve Věstníku MŽP (ročník XIII - září, říjen 2013 - částka 9,10) v rámci potenciálních diskusí mezi provozovateli zařízení v režimu integrované prevence a povolujícími úřady. Dokument je možné si stáhnout ZDE.

 

Zpráva o podílu průmyslu na celkových emisích do ovzduší a do vody.

Implementace směrnice 2010/75/ EU o průmyslových emisích (IED) má za následek přísnější regulaci emisí znečišťujících látek do ovzduší a do vody z průmyslových zařízení provozovaných v členských státech EU. V rámci IED budou přijaty nové závěry o nejlepších dostupných technikách (prováděcí rozhodnutí Komise o závěrech o BAT) a jejich aplikace povede k dalšímu snížení emisí znečišťujících látek. Nicméně průmyslové činnosti podléhající IED tvoří pouze část emisí a je žádoucí zmapovat podíl a rozsah emisí, které jsou považovány za regulovatelné či neregulovatelné podle stávajících právních předpisů EU. Zpráva zveřejněná na stránkách Evropské kanceláře IPPC se pokouší určit podíl průmyslové a zemědělské činnosti na celkovém znečištění ovzduší a vody, ve vztahu ke všem antropogenním zdrojům znečištění. Zpráva je přístupná v angličtině ZDE

 

 

Zdroj: MŽP