Více času na podstatné

Kompresory z chladniček prý byly naloženy omylem, firma dostala pokutu sto tisíc

12.03.2015 08:54

ŠPATNÁ PRAXE Zásilka do Pákistánu obsahovala 25 tun kompresorů z chladniček, z nichž unikal olej. Inspektoři z oddělení odpadového hospodářství České inspekce životního prostředí v Plzni uložili firmám dvě pokuty. První ve výši sto tisíc korun za porušení zákona o odpadech a druhé 50 tisíc korun za nezabezpečení těchto odpadů před nežádoucím únikem.

Pracovníci Celního úřadu pro Středočeský kraj kontrolovali na překladišti v Mělníku kontejner určený k vývozu do Pákistánu. Při jeho otevření zjistili, že je zaplněn 25 tunami kompresorů z chladniček, tedy jiným materiálem, než bylo deklarováno, a že z nich uniká olej. „Celníci kontaktovali naše inspektory v Plzni s tím, že se jedná o možnou nelegální přeshraniční přepravu odpadů. Podle předložených dokladů byl tento odpad deklarován jako směsné kovy,“ řekl Erik Geuss, ředitel České inspekce životního prostředí.

Kompresory pocházely ze zařízení na zpracování chladniček. Deklarant tvrdil, že byly naloženy omylem a celou zásilku vrátil. To tvrdila při kontrole i druhá společnost. "Prý nebylo úmyslem vyvážet nezpracované kompresory,“ doplnil Geuss.

Celý případ tak skončil dvěma pravomocnými pokutami.

 

Reakce společnosti D+P REKONT zde dne 13.3.2015 - Otevřený dopis řediteli ČIŽP