Více času na podstatné

Legislativní novinka: Novela vyhlášky o vymezení útvarů povrchových vod

09.02.2021 16:07

Ve Sbírce předpisů ČR vyšla Vyhláška č. 44/2021 Sb., kterou se mění vyhláška č. 49/2011 Sb., o vymezení útvarů povrchových vod. Důvodová zpráva k novele vyhlášky uvádí, že cílem novely je změna způsobu vymezení útvarů povrchových vod v souladu s aktuálními poznatky; změna umožní konkrétnější určení hydromorfologických charakteristik útvarů povrchových vod.

Novela především upravuje popisné charakteristiky kategorie „řeka“ a kategorie „jezero“ v Příloze č. 1. V případě popisných charakteristik kategorie „řeka“ došlo k vyjmutí charakteristiky „velikost povodí v km2“, ostatní charakteristiky zůstávají beze změny. V případě popisných charakteristik kategorie „jezero“ došlo k podstatné změně charakteristik, které tuto kategorii útvarů povrchových vod charakterizují z hlediska účelu hodnocení stavu vod přesněji.

Novela dále zavádí novou Přílohu č. 2 obsahující Seznam útvarů povrchových vod včetně umělých a silně ovlivněných útvarů povrchových vod. Seznam obsahuje název útvaru, jeho jednoznačný identifikační kód, zařazení do kategorie (řeka, jezero) a určení hydromorfologického charakteru (přirozený, silně ovlivněný, umělý).