Více času na podstatné

MPO předalo Evropské komisi aktualizaci Národního plánu obnovy

11.07.2023 11:33

Ministerstvo průmyslu a obchodu odeslalo Evropské komisi (EK) revidovaný Národní plán obnovy (NPO), soubor investic a reforem, jejichž cílem je modernizace České republiky, zlepšení života občanů a zvýšení konkurenceschopnosti české ekonomiky. Česko může v rámci plánu získat až 169 miliard korun. Celkový objem finančních prostředků získaných z Nástroje pro oživení a odolnost EU by se oproti původnímu plánu mohl zdvojnásobit. Český návrh nyní posoudí Evropská komise, která bude mít na zhodnocení dva až tři měsíce. V případě pozitivního výsledku předloží revidované Prováděcí rozhodnutí Radě ke schválení. Finanční prostředky z Národního plánu obnovy budou rozděleny na grantovou a úvěrovou část.

Konkrétně plán počítá s dalšími investicemi na energetické úspory a využívání obnovitelných zdrojů energie ve veřejných budovách, v domácnostech a ve firmách. Připravena je celá řada reforem související s dekarbonizací dopravy či s energetikou. Jde například o novelizaci energetického zákona s cílem umožnit sdílení energie a komunitní energetiku, vytvoření Elektroenergetického datového centra nebo urychlení povolovacích procesů pro instalaci nových zdrojů pro obnovitelné zdroje energie. Mezi další oblasti patří například návrh systémové reformy v oblasti bydlení, reformy vzdělávání, investice do lepší sociální a zdravotní péče či posílení kybernetické bezpečnosti.

Další informace o aktuálním dění, vypsaných výzvách a stavu plnění Národního plánu obnovy, jsou na webu www.planobnovycr.cz.