Více času na podstatné

MŽP spouští dotace na nové zdroje pitné vody

02.05.2018 09:35

Ministerstvo životního prostředí nabízí v rámci Národního programu Životní prostředí dotaci až 3 miliony korun na průzkum, posílení a vybudování nových zdrojů pitné vody. Podpora se vztahuje nejen na podzemní, ale i povrchové zdroje, a zcela nově také na výstavbu nových nebo rekonstrukci nefunkčních přivaděčů pitné vody.

Nově se nabídka podpory rozšířila také o výstavbu či rekonstrukci přivaděčů pitné vody. V tomto případě se jedná například o přivaděče od zdroje, skupinového vodovodu či dálkového přivaděče pitné vody a jejich napojení na stávající vodovod v obci. Naopak beze změn zůstala výše dotace, která se pohybuje v rozmezí 60 až 80 procent z celkových výdajů na projekt a obec si tak může přijít až na 3 miliony korun. Suchem postižené obce mají nárok na vyšší podporu. Celkem je obcím a městům nově k dispozici 600 milionů korun.

Žádosti o podporu přijímá Státní fond životního prostředí ČR od 4. května 2018 do 18. prosince 2020, nebo do vyčerpání alokace. O dotace se mohou hlásit obce a města, dobrovolné svazky obcí, příspěvkové organizace, ale také obchodní společnosti s většinovým podílem obcí, měst nebo jiných veřejnoprávních subjektů (provozovatelů vodovodů a kanalizací pro veřejnou potřebu). Výzva je vyhlášena jako jednokolová nesoutěžní, tzn., že žádosti budou posuzovány a schvalovány průběžně.

 

Dokument ke stažení:

Výzva č. 2/2018: Zdroje pitné vody