Více času na podstatné

Na komíně pražské spalovny se narodila čtyři mláďata sokola stěhovavého

20.05.2015 12:01

I letos se potvrdilo, že komín ZEVO Malešice je vhodné místo pro život ohroženého sokola stěhovavého. Zástupci České společnosti ornitologické potvrdili úspěšné hnízdění v lokalitě Pražských služeb v areálu ZEVO Malešice, když okroužkovali hned čtyři mláďata.

Domovem sokolí rodiny je speciální hnízdní budka na druhém ochozu komína ZEVO Malešice ve výšce asi 100 metrů. K instalaci budky došlo na základě spolupráce Pražských služeb s Českou společností ornitologickou, která se započala na začátku minulého roku. Stejně jako loni sokolí pár v Malešicích úspěšně vyseděl čtyři, nyní asi dvacetidenní mláďata.

„Jedná se o stejný pár, jako v loňském roce. Díky kroužkům známe i přesný původ obou dospělých ptáků – samice pochází z Českolipska a samec je původem z Polska. Letošní mláďata dostala podobné odečítací kroužky, podle nichž je v budoucnu budeme moci identifikovat i na dálku,“ popisuje aktuální situaci Dušan Rak z České společnosti ornitologické.

Sokol stěhovavý je kriticky ohrožený druh dravého ptáka, který před několika desetiletími téměř vyhynul v celé Evropě. Díky systematické ochraně se sokoli postupně znovu vracejí na svá historická hnízdiště, kterými jsou zejména vysoké a klidné skalní stěny. Každý další hnízdící pár tohoto dravce je považován za velký úspěch.

„Jsme velmi rádi, že se komín ZEVO Malešice ukázal jako vhodné místo pro hnízdění sokolů a již druhým rokem u nás úspěšně vyvádějí mladé. Zároveň nás těší, že Pražské služby mohou takto přispět k záchraně kriticky ohroženého druhu,“ sdělil tiskový mluvčí Pražských služeb Radim Mana.

 

Poznámka: ZEVO - zařízení na energetické využívání odpadů