Více času na podstatné

Na letošním Evropském fóru pro ekoinovace bude předán první certifikát v programu EU ETV

12.03.2015 12:58

Evropská komise pořádá v Barceloně ve dnech 20.-21.5 2015 již 18. Evropské fórum pro ekoinovace, tentokrát na téma „Podpora konkurenceschopnosti a inovací – role ekoznaček, ověřovacích a informačních systémů“. Fórum bude hledat odpovědi na otázky, jak prostřednictvím značek a informačních schémat posílit konkurenceschopnost malých a středních podniků? Jak sladit důvěryhodnost značek s potřebou odlišit jednotlivé produkty?

Během konference bude oficiálně předáno první ověřené prohlášení v rámci programu EU ETV, které získala polská společnost Asket a její technologie „Biomasser“. Jedná se o briketovací lis, který se vyrábí od roku 2005. Zařízení integruje vstupní materiál do formy briket. K lisování drcené biomasy dochází za zvýšené teploty bez jakýchkoliv pojiv. Vstupním materiálem může být odpadní sláma, seno a podobné materiály s obsahem vlhkosti až 30%. Asket uvádí dosavadní prodej ve výši 1400 kusů a očekává jeho navýšení za pomoci programu ETV.

 

 

Také v ČR probíhá široká diskuse na téma ekoinovací. V rámci eko-inovačního akčního plánu je ETV hlavním instrumentem Evropské komise k podpoře komercionalizace inovativních technologií. Plán podpory inovací je na ministerstvech MŽP a MPO důležitým tématem. Více o těchto plánech se dozvíte 20.3.205 v Hustopečích na semináři „Inovace a životní prostředí 2015“. Naši podnikatelé nezůstávají pozadu a jeví stále více zájmu o program ETV. Předjednaný podpis smlouvy o ověření ETV s držitelem prestižní ceny v mezinárodní soutěži Quality Innovation of the Year 2014 s českým ověřovacím orgánem CEMC ETVCZ je toho důkazem.